labels for components

Címkék az autóiparban. Akár 30 ezer címke is lehet egyetlen járműben az alkatrészeken!

14 dec 2022

A címkék széles körben jelen vannak, és jelentős szerepet töltenek be az autóiparban, az információs címkéktől, a termékcímkéktől vagy az adattábláktól az alkatrészek jelöléséig az ellátási láncban. Tudta, hogy az autóipari címkéknek csak 10-15 százaléka látható, és ezek többségét az eredeti berendezésgyártók (OEM-ek) használják?

A legtöbb autóipari címke azonosító címke, amelyet az egész ellátási láncban használnak, jóval az autó összeszerelése előtt. Egy korabeli jármű akár 30 ezer egyedi alkatrészt tartalmaz, a műszerfaltól a csavarokig! Bár a nyomtatott címkéknek csak kis hányada látható a vezetők és az utasok számára, mégis jelentős szerepet töltenek be az autóiparban. Az autógyártók számára csak egy hibás alkatrész rosszabb, mint egy hibás címke, ami súlyos pénzügyi következményekkel járhat mind a gyártó, mind a beszállító számára.

Az alkatrészek jelöléseinek mindenekelőtt tartósnak és jól olvashatónak kell lenniük

A helyes és tartós autóipari címkék jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Az autóipari címkék értékes információkat tartalmaznak, amelyeknek a jármű teljes élettartama alatt teljesen sértetlennek és olvashatónak kell maradniuk. A vonalkódos komponensjelölések szintén segíthetnek az erőforrások kezelésében és a visszavonással kapcsolatos stressz csökkentésében, biztosítva az azonosíthatóságot. A magas hőmérséklet, a kemény vegyszerek, a zsírok és a túlnyomásos vízsugarak jellemzőek az autóipar bármely gyártóüzemére. Mindezek az elemek károsíthatják a címkéket. Ha a címkén lévő vonalkód jelentősen megváltozik, az a leolvasás hiányát okozhatja a gyártósoron.

labels for componentsautomotive

PPAP – a beszállító ellenőrzésének módja

A gyártási alkatrész-jóváhagyási folyamat (PPAP) ellenőrzi, hogy a beszállító megérti-e az ügyfél összes specifikációját és projektkövetelményét, valamint azt, hogy a szállító képes-e egy adott alkatrészt ismétlődő módon elkészíteni. A folyamat 18 pontból áll, és a szállítás részleteinek vagy minőségének kritikussága miatt a megfelelőség igazolásának öt szintje egyikét alkalmazzák. A legjelentősebb elem, amely egyben lezárja a folyamatot és megerősíti, hogy a termék megfelel a vevői követelményeknek, a PSW (Part Submission Warrant – alkatrész benyújtási jogosítvány).

A PPAP dokumentáció benyújtása szükséges, többek között:

 • Új gyártás indulásakor
 • Amikor a gyártási szünet 12 hónapnál hosszabb volt
 • Amikor változás történt a gépbeállításokban vagy a gépek módosításában
 • Nyersanyag vagy alszállító váltáskor
 • Gyártási technológia megváltoztatásakor

  Mit kínál az Etisoft az autóiparnak?

  labels for components

  Az Etisoft tanúsított minőségirányítási rendszerrel rendelkezik az IATF szabványnak való megfelelés érdekében. Ezen kívül UL-tanúsítvánnyal rendelkező címkéket is kínálunk.

  Az autóiparral való sokéves együttműködésünk során világszerte több mint 400 gyár vált partnerünkké. Portfóliónk a következőket tartalmazza:

  • Műszaki címkék (adattáblák, információs címkék, kábel- és vezetékjelölések)
  • Speciális címkék (garanciális pecsétek, gumiabroncscímkék, panelcímkék, elektronikus alkatrészek jelölései)
  • Azonosító címkék (vonalkódok, QR-kódok, RFID)
  • Kivágott (szerelő-, vezető-, árnyékoló-, védő-, tömítő- és ütéselnyelő) fóliák
  • Logótípusok
  • Fényvisszaverő szalagok
  • Használati útmutató
  • Ipari visszazárható kötőelemek
  • Nylon és poliészter címkék – itt olvashat bővebben erről a termékről az autóiparban.

  Annak érdekében, hogy elkerüljük a költséges gyártási leállást, amikor a változó adatokat a címkefelhordás szakaszában közvetlenül a sorra nyomtatják, a nyomtatókat kódellenőrzővel és gondosan kiválasztott, az iparágnak szánt hőátadó szalagokkal kínáljuk.

  Autóipari csapat az Etisoftnál

  Az autóiparra jellemző szigorú követelmények és szabályozási ismeretek miatt fontos, hogy az ezzel foglalkozók megfelelő tudással és kompetenciával rendelkezzenek. Cégünknél sincs ez másképp. Az Etisoftnál van egy speciális, elkötelezett szakértői csapat, amely a technológiai, minőségi és értékesítési részleg szakembereit foglalja magában.

  Nagyon jól tudjuk, mennyi múlik egy új projekt sikeres elindításán.

  Ellenőrizze, hogy mi vagyunk-e a megfelelő partner vállalkozása számára!

  Kapcsolat

  Kategóriák

  Hasonló cikkek

  Back to top