Energiacímke

Az energiaköltségek nagymértékben csökkenthetők energiahatékony berendezések használatával. Ebben nyújt hatékony segítséget az egyes készülékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató energiacímke. Ez a speciális marketingcímke az EU iránymutatásainak és más regionális szabványoknak megfelelően készül, és a termék energiafogyasztásán túlmenően számos egyéb hasznos információval is szolgál. Az Etisoft vállalja professzionális színes tekercses energiacímkék nyomtatását gyorsan, hatékonyan, korrekt áron: ismerje meg szolgáltatásunkat!

 • az Európai Unió irányelveinek megfelelően készül 
 • ágazatspecifikus megoldások 
 • tájékoztat a termék energiaosztályáról

Alkalmazás

branża-agdbranża-automotivebranża-electronics
Ajánlatkérés

Az energiacímkézés célja

Az EU energiacímke elsődleges feladata, hogy a háztartási készülékek energiafogyasztásával, teljesítményével és más fontos tulajdonságaival kapcsolatban könnyen összehasonlítható információkkal lássa el a fogyasztókat. Lehetővé teszi egy adott készülék tényleges energiahatékonyságának azonosítását, valamint felbecsülhető annak energiaköltség-csökkentési képessége.

Milyen termékeket kell ellátni energiacímkével?

Minden EU-ban forgalmazott készüléknél kötelező energiacímkével ellátni azokat, amelyekre vonatkozik címkehasználati törvény. A címkét az értékesítés helyszínén, a terméke egy jól látható helyére kell felragasztani. Ezek alapján az olyan vállalkozások, amelyek háztartási készülékeket gyártanak vagy importálnak, gondoskodniuk kell arról, hogy a termék megfeleljen minden kapcsolódó irányelvnek és jogszabálynak.

Az energiacímkézési rendszer legfontosabb tulajdonságai

 • A címke az Európai Unió összesen 27 tagállamában egységes
 • Az energia címke független a különféle nyelvektől – a szövegeket ugyanis piktogramok helyettesítik. Ezek informálják a fogyasztókat a szóban forgó termék teljesítményéről és tulajdonságairól.
 • Az osztályokat színek segítségével reprezentálja. A skála a sötétzöldtől egészen a pirosig terjed – előbbi a magas energiahatékonyságot (A, A+, A++, A+++), míg utóbbi az alacsonyt (D, E, F, G) jelenti.
 • Az címke jobb oldalán található fekete nyíl mutatja az adott készülék energiahatékonyági osztályát
 • Az energiacímke a termék zajszintjéről is tájékoztat

Új energiacímke 2021: mi a legnagyobb változás?

Az Európai Bizottság az energiaosztályok meghatározására, valamint az energiacímkéken szereplő információk megjelenítésével összefüggően új szabályozást vezetett be. Az Unió az új szabályozástól azt várja, hogy az 2030-ig 38TWh energiamegtakarítást fog eredményezni (ez Magyarország 1 évi energiafogyasztásával egyenlő). Az új energiacímke 2021. március 1-től szerepelni fog az összes bolti készüléken és a webshopokon.

A legalapvetőbb változás, hogy eltűnnek az A jelzések előtti + jelek, azaz megszűnik pl. az A++ energiaosztály. Ennek alapján csak betűk fogják jelezni a készülék besorolását A-tól G-ig. Az új szabályozásban nagyfokú visszaminősítések vannak – az A és B osztály sokszor üresen fog maradni, míg az F teljesen megszűnik majd 2024-ig (jelenleg A-s készülék nincs is az új besorolás szerint). A változás az alábbi termékkategóriákat érinti:

 • Mosógép
 • Mosó-szárítógép
 • Mosogatógép
 • Hűtő-fagyasztókészülék

Mosógép energiacímke

A mosógépek esetében a tesztprogramot érinti az egyik legnagyobb változás az energiacímkén – ezen alapul az összes címkeérték. A készülék energiafogyasztása például 100 mosási ciklusra vetítve kell majd feltüntetni. Ezt az értéket a régi szabályozás szerint 220 ciklusra adták meg. Az új rendszerben az úgynevezett „Eco 40-60” program lesz energiafogasztás tekintetében a leghatékonyabb. Alapesetben a programot olyan koszos pamut, vászon vagy kevert szálas ruhákhoz lehet majd használni, amelyek 40 vagy 60 fokon moshatók.

Mosó-szárítógép energiacímke

Ezen készülékek energiacímkéje 1996 óta változatlan, vagyis az eredeti A-tól G-ig terjedő energiahatékonysági osztályokat mutatja. Miután a mosó-szárítógépeket inkább csak mosásra használják, ezért a címkéjük két részből fog állni: a jobb oldalt csakis a mosási ciklusról szóló értékeket tüntetik fel, a bal oldalt pedig a mosási és szárítási ciklusértékeket.

Mosogatógép energiacímke

A mosogatógépek energiahatékonysági osztályozása az „Eco” programot veszi alapul, egy-két változással. Az új szabály új elemeként meghatározzák a program időtartamát, valamint változik a tesztelési szabvány is. A mosogatási és a szárítási teljesítmény meghatározásához például edényeket, csészéket és műanyag evőeszközöket fognak majd használni, hogy még inkább jellemezze a fogyasztói magatartást. Az Eco program a leghatékonyabb mind energia-, mind pedig vízfogyasztás tekintetében (itt is 100 mosogatási ciklusban fogják megadni az energiafogyasztást).

Hűtő-fagyasztószekrények energiacímke

Az energiacímke meghatározáskor figyelembe veszik majd a hűtő-fagyasztószekrények működési elvét, a szoba hőmérsékletét, illetve a tárolórekeszek méretét és számosságát. Ettől függetlenül a címkén továbbra is éves fogyasztásban lesz feltüntetve a készülék energiafelhasználása (kWh-ban). Emellett látható lesz az energiacímkén a zajszint osztálya és annak értéke, valamint a hűtő/fagyasztórekeszek térfogata.

Energiacímke nyomtatás az Etisoft szolgáltatásai között: miért érdemes minket választani?

Cégünk a kezdetek óta kiforrott technológiát kínáló vállalkozásnak számít a címkegyártók és a funkcionális elemek gyártóinak/szállítóinak piacán. Számos iparág számára szállítunk minőségi és naprakész energiacímkéket, amelyek a minden elvárt szabványnak megfelelnek. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk szakterületünkön, azonban mi nem elégszünk meg ennyivel – az Etisoft csapata teljes mértékben elköteleződött a folyamatos innovációra és fejlődésre való törekvés mellett.

Termékeink gyártása során mindig a tökéletességre törekszünk a minőségben és a precizitásban egyaránt. Egyedi, bevált termékcímke nyomtatás megoldásokat alkalmazunk, és a teljes munkafolyamatot kézben tartjuk. Így biztosítjuk ügyfeleink számára, hogy minden termékcímke maximálisan megfeleljen a legmagasabb elvárásoknak is. Gyors és hatékony munkavégzés jellemez minket pontos határidőkkel, alacsony költségekkel.

Az Etisoft a termékcímke mellett számos más egyedi igényre szabott megoldást kínál ügyfelei számára – termékportfóliónk az évek alatt hatalmasra duzzadt. Legyen szó etikett címkéről, adattábláról, termékcímkéről, különböző RFID címkékről vagy akár előlapokról, akkor is bizalommal fordulhat hozzánk. A címkék nyomtatása az elérhető legjobb eszközökkel történik, amelyeket szintén forgalmazunk. Ezen túlmenően ügyfeleinknek prémium minőségű címkeadagolóval, címkéző géppel és címkenyomtatóval is tudunk szolgálni – keresse bátran kollégáinkat modern, cégre szabott megoldásainkért.

Back to top