Hajtogatott használati útmutatók, könyvek, szórólapok, fúrási sémák digitális nyomtatása és alkalmazása a háztartási gép/autóiparban, 1. rész

2 dec 2022

A vásárló álmai készülékét tartalmazó doboz nem csak abból a célberendezésből áll, amelyet megvásárolt. A dobozon belül egy sor kiegészítő alkatrésznek kell lennie, hogy megkönnyítse a vásárló számára az első kapcsolatfelvételt, valamint az óvintézkedések megtételét, a szükséges tisztaság fenntartását és a készülék megfelelő összeszerelését a célhelyen. Az ügyfél által kapott csomag látszólag lényegtelen elemei gyakran meg tudják oldani, magyarázni a készülék képernyőjén megjelenő üzenetet. Emiatt érdemes magunknak is jó minőségű anyagokat felhalmozni, elsősorban a termék végfelhasználójának kényelme érdekében.

Korábban igyekeztem megismertetni Önökkel az évszázados szitanyomási technikát, amelyről két külön cikket írtam – az 1. és a 2. részt. A szitanyomás azonban nem felel meg az első bekezdésben említett igényeknek. Szokás szerint a cikk első részében a digitális nyomtatás technikai vonatkozásaira fogok összpontosítani, majd megismertetem Önnel a második részben hogyan használjuk ezt a technológiát az Etisoft Csoportnál.

Digitális nyomtatás – a technológia előnyei és hátrányai

digital printing1

A digitális nyomtatás többek között a felhasználás egyszerűsége miatt vált népszerűvé – nyilvánvalóan szembeállítva más nyomdai technikákkal, mint például a fent említett szitanyomással és az ofszetnyomással. Emellett nagyon kis helyet foglal, hiszen a legegyszerűbb digitális nyomtatók akár egy cég irodahelyiségében is megtalálhatók, ahol egyszerű belső dokumentumok nyomtatására szolgálnak. Ebben az esetben észrevehet egy nagy előnyt, azaz gyakorlatilag nincs előkészítési folyamat a nyomtatás előtt. Nyilvánvalóan bonyolultabb projektek esetén a fájlokat megfelelően elő kell készíteni a nyomtatásra. Ez azonban csak töredéke a szükséges lépéseknek a szitanyomáshoz képest. A sablonok és sziták elkészítésének megszűnésével a digitális nyomtatás tökéletes jelöltté vált az egyedi nyomatok, például egyedi meghívók és névjegykártyák keresésekor. Összegezve a fent említett előnyöket, arra a következtetésre juthatunk, hogy a digitális nyomtatás kis példányszámmal bontja ki szárnyait, hogy a nagy példányszámban átadja a vezetést az ofszetnyomtatásnak.

A jelentős előnyök közé tartozik még:

  •  Mivel nincs szükség a szerszámok előkészítésére, az egységár és az átfutási idő is csökken.
  •  Számíthat a másolatok kiváló minőségére és megismételhetőségére, amely az ofszetnyomtatáshoz hasonlítható.
  •  Viszonylag nagy a nyomtatási sebesség.
  •  Rugalmas papírsúlyválasztás az Ön igényei szerint.
  •  A sablonok készítésének hiánya miatt könnyen módosítható a projekt, elkerülve a más technikához szükséges költségeket.
digital printing2

A fent említett előnyök közül sok szinte tökéletes technikává teszi a digitális nyomtatást. Ne feledje azonban, hogy vannak jelentős korlátozások. A szabványos digitális nyomtatók esetében nem a PANTONE® paletta cég színét kapja meg, hanem csak annak értelmezését a nyomtatáshoz használt színekben, azaz a CMYK palettában.

Sajnos a technika nagyobb példányszámok esetén nem kifizetődő – ha egy használati utasításból több ezer példányt tervezünk nyomtatni, az ofszetnyomás sokkal jobb megoldás. Annak ellenére, hogy a gyártásnál előkészítési költségek merülnek fel, a másolat egységára sokkal vonzóbb lesz.

  • A digitális nyomtatás hátrányai a következők:
  • A magas nyomtatási minőség ellenére gyengébb, mint az ofszetnyomtatás, ami leginkább a lap színes lefedettsége esetén figyelhető meg.
  • A digitális nyomtatás kiadásonként egytől több száz példányig költséghatékony. Nagyobb példányszámok esetén a nyomtatási költség változatlan marad a példányszámtól függetlenül.
  • A súly tekintetében a rugalmasság ellenére a legtöbb digitális nyomtató formátuma B3-ra korlátozódik.
digital printing3

A megfelelő nyomtatási technika kiválasztása néha első pillantásra nem egyértelmű. Számos tényező befolyásolja, amelyek helyes azonosítása speciális kompetenciát és tapasztalatot igényel. Olyan szitanyomdát keres, amely sikeresen biztosítja ellátási láncát? Szakértőink az Ön igényeinek megfelelően elkészítik a megfelelő ajánlatot. Számíthat szakértői tanácsokra a nyomtatás technikai vonatkozásaiban.

Ha termékeihez használati útmutatót is mellékelnek, és olyan céget keres, amelyik sok éves gyártási tapasztalattal, hasznosságuk jövőképével és sokoldalú gépparkkal rendelkezik, forduljon hozzánk!

Kapcsolat

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top