screen printing house

Szitanyomás az audio/video eszközök és a háztartási gépiparban – 2. rész

16 nov 2022

A szitanyomásról szóló cikk első részében elsősorban az előlapokra és a vezérlőpanelekre összpontosítottunk. Az Etisoft Csoportnál minden termék fontos részét képezik, amelyek a fent említett szitanyomási technikát alkalmazzák. Most, hogy tudjuk, mit tudunk gyártani szitanyomással, koncentráljunk a technikai szempontokra. A mai cikkben a következőkről fogok beszélni:

  • Az ideális panel, vagy mire kell figyelni már a grafikai tervezés szakaszában,
  • A szitanyomás előnyei és korlátai.
sceen printing house

Az ideális panel, avagy mire érdemes odafigyelni már a grafikai tervezés szakaszában

Ha a szitanyomást célgyártási technikaként szeretné használni, érdemes a tervezést az egyszerűség és a használhatóság maximalizálása prizmáján keresztül szemlélni. Miért? Mivel a szitanyomás nagymértékben függ többek között attól, hogy egy adott darab gyártásához hány színt kell használni. Az új design sorozatgyártásba való bevezetésének számos tervezési és megvalósítási szakaszának megkönnyítése érdekében több tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek nemcsak a fröccsöntő szerszámok kiválasztásával és tesztelésével kapcsolatosak, hanem időt kell szánni a rajta látható grafikai képekre.

A felhasználó oldaláról természetesen a panel funkcionalitása és áttekinthetősége lesz a legjelentősebb, ami közvetlenül befolyásolja a céltermék, például a vezérlőpanellel felszerelt mosógép használatának pozitív élményét. A feliratoknak és piktogramoknak megfelelő kontrasztban kell lenniük a háttérrel. A fekete-fehér remek ötlet. Míg a kék két árnyalatának használata hatékonyan akadályozhatja a mindennapi használatot. Érdemes odafigyelni a tervezés során használt ikonok betűtípusára és tisztaságára is. A díszes betűtípus és a túlságosan részletes forgáskép éppúgy megdöbbenést kelt, mint a rosszul megválasztott színkontraszt. Korábban említettem, hogy fontos szempont a színek száma egyetlen tervben. Érdemes előre megfontolni számuk minimalizálását, ami pozitív hatással lesz a panel egységköltségére. Minden további szín a szükséges nyomóformák (szitanyomó háló) számának növekedését okozza, ami a folyamat túlbonyolításához vezet, következésképpen az árára is hatással van.

screen printing house

A szitanyomás előnyei és korlátai

Az előző részben említett, a grafikai képekkel kapcsolatos elveket nem csak esztétikai problémák okozzák. Közvetlenül kapcsolódnak a vezérlőpanelek nyomtatási technológiájához is, azaz a szitanyomáshoz. Noha ez a technológia megköveteli, hogy átgondolja magát, és gyártás-előkészítési költségeket kell fizetnie, a cserébe kapott előnyök minden bizonnyal megérik.

A szitanyomás jelentős előnyei a következők:

  • Nyomtatási tartósság
  • Magas színtelítettség
  • Sokoldalúság a nyomtatási hordozó kiválasztásában.

Megemlítve azonban a meglehetősen jelentős előnyöket, szembe kell állítani őket a hátrányokkal, amelyek a következők:

  • Egyszeri gyártás-előkészítési költségek felmerülésének szükségessége
  • Magas gyártási költség alacsony példányszámok vagy egyszeri rendelések esetén
  • Az egyes színek külön-külön történő nyomtatásának szükségessége.

Véleményem szerint a szitanyomás fent említett tulajdonságai nem hagynak kétséget. Ha a cél a magas minőség fenntartása számos gyártási tétel során, a választás csak a szitanyomásra eshet. Nem ok nélkül a technika évek óta ellenáll a modern nyomtatási módszereknek.

Kapcsolat

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top