új energiacímke

Új energiacímke: változások és aktualitások 2023-ban

28 nov 2023

Az energiahatékony háztartási készülékek kiválasztása napjainkban kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntartható életmód kialakításában. Az Európai Unió ennek jegyében 2021. március 1-jétől új energiacímkéket vezetett be. Átlátható és informatív módon segítve ezáltal a fogyasztókat a tudatos választásban. Az új rendszer egyik fő célja a fogyasztói döntések egyszerűsítése, valamint az energiafogyasztás hatékonyabb kontrollja. Íme, az új energiacímke szabályozásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és aktualitások 2023-ban.

Az energiacímke jelentése

Az új energiacímke (angolul new energy label) kifejezés egyfajta besorolásra értendő, amit különböző termékeken, például háztartási gépeken láthatunk. Az ilyen típusú címkék arra szolgálnak, hogy a fogyasztók számára könnyen értelmezhető módon mutassák be a termék energiafogyasztását és hatékonyságát.

Az Európai Unióban 2010-ben vezették be az energiacímkék rendszerét, amit folyamatosan frissítenek, innoválnak. Az új energiacímkék gyakran tartalmaznak információkat a termék energiafogyasztásáról, a kibocsátott zajról, illetve egyéb releváns jellemzőkről. Legutóbb 2021-ben történt komolyabb változtatás.

Miért olyan fontos az energiabesorolás?

Az energiabesorolás kulcsfontosságú eszköz a fenntartható energiafelhasználás elősegítésében és a fogyasztók tájékoztatásában. A rendszer által vásárlók könnyen összehasonlíthatják a különböző termékeket az energiafogyasztás és hatékonyság alapján. Ez segíti őket a tudatosabb és energiatakarékosabb választásban.

A jobb energiahatékonyság nem csupán személyes gazdasági előnyökkel jár, hiszen alacsonyabb energiaszámlákat eredményez, de jelentős környezetvédelmi hatással is bír. Az alacsonyabb energiafogyasztás csökkenti a káros kibocsátásokat és hozzájárul a fenntartható erőforrások felhasználásához.

Az energiabesorolás egyszerre ösztönzi a gyártókat innovációra és támogatja jogszabályokon keresztül a fenntarthatóbb energiahasználatra való áttérést. Ennek eredményeként az energiabesorolás kiemelt jelentőségű a környezetbarát és gazdaságos működés előmozdításában.

energiacímke aktualitások

Új energiacímke: a 2021-es változások nyomában

Az energiahatékonysági besorolások terén jelentős változások következtek be az Európai Unióban, amelyek célja a fogyasztók részére történő átláthatóság és a környezetbarát választások ösztönzése. 2021. március 1-től az A+, A++, A+++ kategóriák helyett egyszerűbb A – G skálájú energiacímkék léptek életbe az EU és az EGT országaiban. Ez a változás a hűtőszekrényeket, mosógépeket, mosó-szárítógépeket, mosogatógépeket, valamint minden olyan terméket érint, ami kijelzővel rendelkezik, beleértve a televíziókat, monitorokat és médiafalakat is. Az izzók és lámpák esetén is változások álltak be, míg más termékek esetében a következő években is lehetnek újabb aktualitások.

A következmények közé tartozik, hogy a gyártóknak nehezebb elérni az A minősítést, mivel szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük. Ez a lépés nemcsak a vásárlóknak nyújt pontosabb információkat az energiahatékonyságról, de ösztönzi a gyártókat is a fenntarthatóbb és hatékonyabb termékek fejlesztésére. A rendszer komplexebb és szigorúbb tesztekkel ellenőrzi a háztartási és szórakoztató-elektronikai gépeket, így biztosítva, hogy a termékek valóban az elvárt hatékonysági szintnek megfeleljenek.

Aktualitások és hatályos energiacímke szabályozások, jelmagyarázatok 2023-ban

Az Európai Unióban tehát új energiacímkék lettek bevezetve, amelyek célja az energiaszámlák és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Az új címkék kezdetben négy termékkategóriát érintenek: hűtőszekrények és fagyasztók, mosogatógépek, mosógépek és televíziók (és egyéb külső monitorok).

Az egyik legfontosabb változás – és 2023-as aktualitás – az, hogy az új címkék visszatértek az egyszerűbb A-G skálához a korábbi A+, A++ vagy A+++ minősítések helyett. A szigorúbb skála kezdetben csak kevés terméknek ad „A” minősítést, ösztönözve a piacra kerülő termékek hatékonyságának növelését. A jelenlegi leghatékonyabb termékek a jövőben valószínűleg „B”, „C” vagy „D” besorolásúak lesznek. Az új címkék több információt tartalmaznak, például QR-linket uniós adatbázishoz, amely további részleteket nyújt a termékről. Számos környezetbarát tervezési szabály is hatályba lépett, beleértve a javíthatóságot és a gyártók kötelezettségét a pótalkatrészek hosszabb ideig történő biztosítására a termék piacra kerülése után.

Mosógép

Az új energiacímke a mosógépek esetében alapvető változásokat hozott a tesztprogram terén. A készülék energiafogyasztását mostantól 100 mosási ciklusra vetítve kell feltüntetni, míg korábban ez az érték 220 ciklusra vonatkozott. Az új rendszerben az „Eco 40-60” program fogja képviselni a legnagyobb energiahatékonyságot, különféle textíliák, mint például pamut, vászon vagy kevert szálas ruhák, 40 vagy 60 fokon való mosásához.

Mosó-szárítógép

A mosó-szárítógépek energiacímkéje változatlan maradt 1996 óta, de mostantól két részből áll: a jobb oldalon kizárólag a mosási ciklus értékei láthatók, míg a bal oldalon a mosási és szárítási ciklusértékek. Mivel ezeket a készülékeket főként mosásra használják, a címke hangsúlyozza a mosási ciklus fontosságát.

Mosogatógép

A mosogatógépek energiahatékonysági osztályozása az „Eco” program alapján történik, új elemekkel kiegészítve. Az új szabályok rögzítik a program időtartamát, és változik a tesztelési szabvány is. Az Eco program továbbra is a legenergiahatékonyabb, és a címkén 100 mosogatási ciklusra vonatkozó energiafogyasztást is megadja.

Hűtő-fagyasztószekrények

A hűtő-fagyasztószekrények működési elvét, a szoba hőmérsékletét, valamint a tárolórekeszek méretét és számosságát is figyelembe veszi az új energiacímke. A címkén látható az éves energiafogyasztás, a zajszint osztálya és értéke, valamint a hűtő/fagyasztórekeszek térfogata, ezáltal teljes képet adva a készülék teljesítményéről és tulajdonságairól.

Címkenyomtatás az Etisoft jóvoltából!

Az Etisoft energiacímkéi kiemelkedő választásnak bizonyulnak az energiafogyasztás csökkentésére törekvő ügyfelek számára. Az Európai Unió energiacímke rendszere segít a háztartási készülékek összehasonlításában, könnyen értelmezhető információkkal szolgálva az energiahatékonyságról és más fontos tulajdonságokról. Az Etisoft gyártotta energiacímkék széleskörű alkalmazhatóságuk révén kielégítik az EU-ban forgalmazott készülékek szigorú követelményeit.

Szakértő csapatunk évtizedes tapasztalattal rendelkezik a címkék és funkcionális elemek gyártásában, garantálva a termékek minőségét és precizitását. Az energiahatékonysági címkék nyomtatásánál az Etisoft innovatív technológiát alkalmaz, és egyedi, az ügyfelek igényeire szabott megoldásokat kínál, beleértve az etikett címkék, adattáblák, RFID címkék és előlapok területét. A címkék nyomtatását a legjobb elérhető eszközökkel végezzük, és a gyors, hatékony munkavégzés mellett alacsony költségeket kínálunk ügyfeleink számára.

Mindent egybevéve, az Etisoft csapata nem csupán kiváló minőségű címkéket biztosít az energiaköltségek csökkentése érdekében, hanem a címkékhez kapcsolódó technológiákat is forgalmaz, mint például a címkéző gépek és címkenyomtatók. A cég elkötelezett a folyamatos innováció és fejlődés mellett, így ügyfeleink a legmodernebb és testre szabott megoldásokat kaphatják az energiahatékonyság növelése érdekében. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, vagy olvasson további érdekességekről és aktualitásokról blogoldalunkon!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top