Mi az a QR kód

Mi az a QR-kód? A japán találmány, ami meghódította a világot!

23 máj 2024

A QR-kód pár évvel, évtizeddel ezelőtt még egyfajta furcsaságnak számított. Fel-feltűnt néha, de sokan még nem is tudtuk, mire jó valójában. Ma már pedig semmi különös nincs abban, ha meglátjuk, hogy az étlapon, a múzeumban vagy a kiállításon be kell olvasni a kódot, hogy az okostelefonunk megnyisson egy linket, és láthassuk az adott étlapot vagy leírást. De az üzleti, vállalati, logisztikai életben is sűrűn előfordul, és akár mi magunk is könnyen generálhatunk saját kódot. De mi az a QR-kód, honnan ered, mitől ennyire népszerű és hogyan hozhatunk létre mi magunk is? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Mi az a QR-kód?

Nézzük is az első és legfontosabb kérdést, avagy mi a QR-kód valójában? A QR az angol Quick Response Code (magyarul gyors válasz kód) kifejezésből ered, ami az adatok tárolásának és továbbításának ma ismert egyik leghatékonyabb módja. Ez egyfajta kétdimenziós vonalkód – vagy pontkód –, amiről bármilyen irányban készülhet valamilyen fénykép vagy szkennelt kép, tájolástól függetlenül.

A QR-kód megjelenése és története

A QR-kód története már több évtizedes, ugyanis elsőként a japán autóiparban kezdték el alkalmazni 1994-ben, az alkatrészek lehető leggyorsabb azonosítása érdekében. Ez a cég a Denso Wave volt, és egyfajta lavinát indítottak el, ugyanis technológiájuk mára világszerte ismertté és kapóssá vált.

Kezdetben tehát a QR-kódokat főként ipari célokra használták Japánban, például a készletkezelésben és a logisztikában. Az évtizedek során azonban az okostelefonok terjedésével és a technológia fejlődésével felhasználási területe jelentősen kibővült.

Az ősi vonalkódokhoz képest a QR-kódok a több információ tárolásának és az azonnali hozzáférésnek köszönhetően különösen vonzóvá váltak a marketing területén. A 2000-es évek elején, az okostelefonok terjedésével, az Egyesült Államokban és Európa néhány részén a QR-kódok egyre népszerűbbek lettek a marketingkampányokban, hiszen lehetővé tették, hogy az ügyfelek egyetlen mozdulattal azonnal eljussanak a termékinformációkhoz vagy különleges ajánlatokhoz.

Az utóbbi években, különösen a koronavírus-járvány kezdete óta, a QR-kódok még inkább elterjedtek – alkalmazása pedig rakétaszerűen lőtt ki, amit már aligha lehet megállítani. De talán nem is kell. Az éttermek nyomtatott étlapjait QR-kódokra cserélték, minimalizálva a fizikai érintkezést és megfelelve a biztonsági előírásoknak – de ez csak egy példa a sok közül.

Ma már a kétdimenziós vonalkódok sokféle iparágban használatosak, és egyre értékesebb eszközzé válnak a vállalkozások és a fogyasztók számára. Az érintésmentes megoldások iránti növekvő igény és az okostelefonok növekvő használata tovább fokozza jelentőségét és elterjedését a jövőben.

A QR-kód működése

A QR-kód működése egyszerű, de nagyon hatékony. Többek között ettől is olyan népszerű szerte a világon. Információkat tárol egy kis, négyzet alakú képen belül, a kódok pedig összetett mintázatokból állnak, amelyeket egy QR-kódoló program generál az általunk megadott adatok alapján.

QR kód működése

A működés alapja, hogy a kódok mögötti mintázatok kódolják az adatokat, és az olvasó eszköz ezeket az adatokat gyorsan és pontosan képes értelmezni. Ez a gyors és hatékony kommunikáció lehetővé teszi számunkra, hogy könnyen hozzáférjünk az információkhoz és a szolgáltatásokhoz, amelyeket ezek a kódok rejtve tartalmaznak. Többféle adatot is tárolhatnak, például webhivatkozásokat, szöveges információkat, számokat, vagy akár más kódokra mutató hivatkozásokat.

A kód részei

Alighanem sokak fejében megfordult már a kérdés, ez a laikusoknak lényegében csak fekete-fehér kockákból álló kép, mi is valójában. Annyit tudunk, hogy látjuk a városban, a boltokban, könyvekben, az interneten, az applikációkban, és alapvetően egyre több helyen az életünkben. Na de miből is áll egy ilyen kód?

A standard QR-kód összességében hat komponens alapján azonosítható:

 • Csendes zóna (Quiet Zone): ez az üres fehér keret a QR-kód körül. E nélkül a keret nélkül egy QR-olvasó nem tudja meghatározni, hogy mi tartozik hozzá és mi nem (a külső elemektől származó interferencia miatt).
 • Kereső mintázat (Finder Pattern): általában három fekete négyzetet tartalmaznak a bal alsó, a bal felső és a jobb felső sarokban. Ezek a négyzetek jelzik a QR-olvasónak, hogy épp ilyen kódot néz, és hol vannak a kód külső határai.
 • Igazítási mintázat (Alignment Pattern): ez egy másik kisebb négyzet, ami valahol a jobb alsó sarokban található. Biztosítja, hogy a QR-kód akkor is olvasható legyen, ha az ferde vagy épp más szögben van.
 • Időzítési mintázat (Timing Pattern): az L alakú vonal a kereső mintázat három négyzete között fut. Az időzítési mintázat segíti az olvasót abban, hogy az egész kódban az egyes négyzeteket azonosítsa, és lehetővé teszi akár a sérült QR-kód olvasását is.
 • Verzióinformáció (Version information): ez egy kis információs mező a felső jobb kereső mintázat cellája mellett. Azonosítja, hogy melyik vonalkód verzióját olvassák.
 • Adatmezők (Data Cells): a QR-kód többi része kommunikálja a tényleges információt, a weboldal címét, a telefonszámot, az étlapot, vagyis amit alapvetően tartalmaz.

Látható tehát, hogy minden pontosan ki van találva, a különböző elemeknek pedig egytől egyig megvan a maga helye – amit egy gép már szerencsére jobban át is lát, mint mi magunk szabad szemmel. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy odarakjuk a kód elé az okoseszközt, és beolvassuk azt.

Hogy történik a beolvasása?

A QR-kódok olvasása és értelmezése szinte azonnal történik a megfelelő eszközökkel, mint például okostelefonok vagy számítógépek kamerái, valamint kódolvasó alkalmazások segítségével. Az olvasó eszköz beolvassa a kódot, majd egy speciális szoftver elemzi azt, és végrehajtja a benne található utasításokat vagy megjeleníti a benne található információkat.

Vállalkozása hatékonyságát szolgálja az Etisoft széles kínálatában található vezetékes és vezeték nélküli vonalkódolvasók használata, melyek gyorsan és pontosan képesek azonosítani a termékeket a termelés, logisztika, raktározás és irodai adminisztráció területén egyaránt. Ezáltal jelentősen csökkenthető az az idő, amit a termékek azonosítására fordít.

A QR-kód alkalmazási területei

Sok-sok területen találkozhatunk ma már a QR-kóddal. Legyen szó vendéglátásról, oktatásról, egészségügyről, logisztikáról vagy bármi egyébről, ezek a kétdimenziós kódok lehetővé teszik az egyszerű és gyors információátadást a vevő félnek.

A QR-kódok alapvetően jogdíjmentesek és ingyenesen felhasználhatók, ugyanakkor a „QR Code” név egyfajta védjegy. A QR-kódokat azonban önállóan, a védjegy megnevezése nélkül is használhatjuk. Esztétikailag is módosíthatóak, bár ezek a változtatások befolyásolhatják az olvashatóságot és az olvasási sebességet.

Felhasználása a civil életben

Mint már említettük is, a civil életben is gyakran találkozhatunk QR-kódokkal. Például éttermekben az étlapon lévő QR-kód segítségével érhetjük el az online menüt, vagy múzeumokban és kiállításokon olvashatunk részletes információkat a különböző tárgyakról.

QR kód felhasználása étteremben

Egyszerű civil emberként szerencsére nem is kell sokat törnünk a fejünket miatta: csupán elég annyit tudni, hogy az okostelefonnal hogy kell beolvasni a kódot (általában külön szkenner vagy a fényképező is képes rá), és már elénk is tárul az étlap, vagy a helytörténeti érdekességek, és így tovább.

Ipari célú felhasználása

Az iparban a QR-kódokat gyakran használják az alkatrészek azonosítására, nyomon követésére és kezelésére. Ezáltal javítják az átláthatóságot és hatékonyságot az ellátási láncban. A termékazonosítás és hitelesség-ellenőrzés terén is megfordul.

Például: a luxuscikkek gyártói QR-kódokat helyeznek el termékeiken, hogy azonosíthatóvá tegyék őket és megakadályozzák a hamisítást. Az élelmiszeriparban is elterjedt a QR-kódok használata az élelmiszerek eredetének és minőségének nyomon követésére. A vásárlók így könnyen ellenőrizhetik a termék eredetét és frissességét, ami növeli a bizalmat a márka iránt.

Egyéb üzleti célú felhasználási területek

Az üzleti életben a QR-kódokat marketing célokra, hűségprogramokban, belépőjegyek kezelésére és még sok másra használják. Ezek a kódok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy interaktív élményt nyújtsanak ügyfeleiknek, és könnyen követhessék a fogyasztói viselkedést. Használják arra is, hogy a vásárlók könnyen elérjék a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos visszajelzési lehetőségeket és értékeléseket.

Például: egy üzletben vagy étteremben a vásárlók a számlán található QR-kódot szkennelve közvetlenül eljuthatnak az online értékelő felületre, ahol értékelhetik a szolgáltatást vagy terméket. Ezáltal a vállalatok valós idejű visszajelzést kaphatnak ügyfeleiktől, és javíthatják szolgáltatásaikat vagy termékeiket az ügyfélélmény javítása érdekében.

QR-kód generálás

A QR-kód tehát olyan egyedi jelképekkel rendelkező azonosító, aminek köszönhetően gépek képesek gyorsan leolvasni és azonosítani az adatokat – ami elengedhetetlen a hatékony információáramlás és az adatok gyors feldolgozása szempontjából. Mindez nagyon hasznos például a bolti pénztáraknál és a raktározási folyamatokban egyaránt, mivel segítik a készlet nyomon követését és pontos kezelését. Ma már pedig lehetőség van saját kód létrehozására is, ezt nevezzük QR-kód generálásnak.

A QR-kódok generálása sok előnnyel járhat mind az üzleti, mind pedig az adminisztratív területeken. A nyomtatáshoz pedig két különböző technológia közül is választhatunk.

 • A termál transzfer nyomtatók festékszalaggal rögzítik a képet a címkékre, lehetővé téve így az alkalmazást nemcsak papírra, hanem más felületekre is. Ez a módszer alkalmas kültéri használatra is, és hosszú élettartamot biztosít a kódoknak.
 • A direkt termál nyomtatás során a nyomtató feje felmelegíti a hőpapírt, létrehozva így a képet. Ez a módszer költséghatékony, mivel nem igényli tinta vagy festékszalag használatát, azonban csak beltéri felhasználásra ajánlott, mivel a hő hatására elszíneződhet a papír.

Hogy mi magunk miképpen hozhatunk létre QR-kódot? Egyszerűen, gyorsan és hatékonyan – az Etisoft segítségével!

Etisoft vonalkód generáló program

Az Etisoft vonalkód generáló program segítségével könnyen létrehozhat és kezelhet QR-kódokat, és íme, néhány ok, amiért érdemes ezt megtenni:

 • Gyors és hatékony megoldás: a QR-kódok gyorsan és hatékonyan olvashatók, így segítenek az adatok gyors azonosításában és az információ áramlásában.
 • Címkézési hibák elkerülése: a program segítségével könnyen hozhat létre QR-kódokat, ami minimalizálja a hibák lehetőségét a címkézés folyamatában.
 • Nagy adatmennyiség kezelése: a QR-kódok sok információt képesek tartalmazni, így alkalmasak nagy mennyiségű adat kezelésére is.
 • Több felhasználó használata: az Etisoft program lehetővé teszi több felhasználó számára is a használatot, ami különösen hasznos nagyvállalatoknál vagy olyan helyeken, ahol több ember dolgozik egyidejűleg.
 • Szabható lehetőségek: a program lehetőséget biztosít a cég igényeinek szabására, így rugalmasan alkalmazható a vállalkozás egyedi követelményeire.
 • Hatékonyság növelése: a QR-kódok használata segít növelni a hatékonyságot a készlet nyomon követésében, az információáramlásban és más területeken is.

Programunk segítségével tehát Ön és cége könnyen és gyorsan hozhat létre QR-kódokat, így javíthatja üzleti folyamatait és még hatékonyabbá teheti vállalkozását.

Amennyiben bővebb információra van szüksége vagy segítségre van szüksége más területeken, keressen minket bizalommal, hiszen kollégáink készséggel segítenek Önnek és csapatának!

Kapcsolat

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top