GS1 logistic labels

GS1 logisztikai címke – konzisztens címkézési rendszer

1 febr 2023

A küldemények helyes megjelölése

Tökéletes szállítások, gyorsan, a megfelelő időben, a megfelelő helyen, hiba nélkül. Ezen kívül gyors átvétel, regisztráció a rendszerben, stb.. ezt várjuk. Mindez már régóta lehetséges, de nem mindig működik. Miért? Ennek persze sok oka lehet, és ezek kiküszöbölésének is sokféle módja van. Csak nem mindig használjuk őket. GS1 logisztikai címke – amit érdemes tudni.

Az egyik megoldás a szállítmányok megfelelő címkézése. Hányszor találkoztunk kézzel írt csomagokkal? Nemhogy nem túl esztétikus, de nehezen olvasható is.

Máskor egy kóddal vagy akár néhány vonalkóddal „szépen megjelölt” küldeményeket kapunk, szinte ideális…. Majdnem ennyi, mert a szimbólumok és kódok végül csak annak mondanak valamit, aki létrehozta őket. Szóval remekül működtek… a szállítónak és a vevőnek nem feltétlenül (mert neki saját jelölési rendszere van).

A GS1 logisztikai címkeként ismert koherens jelölési rendszer

Ennek ellenére sok éve létezik egy egységes címkézési rendszer, amelyet a GS1 logisztikai címke néven ismernek. A probléma csak azon vállalatok száma, melyek ezt a globális megoldást használják.

Amint az a lengyelországi Logisztikai és Raktározási Intézet honlapján olvasható, a GS1 rendszerben résztvevőknek mindössze 4%-a használ ennek a szabványnak megfelelő címkéket. Eközben a skandináv országokban az elosztásban és a raktározásban található összes raklapon levő címke 90%-a az.

Mi a GS1 logisztikai címke?

A Logisztikai és Raktározási Intézet a következőképpen határozza meg:

A GS1 logisztikai címke információhordozó az ellátási láncban, amelyben minden résztvevő (gyártó, szállító, forgalmazó, kiskereskedő) közös nyelven kommunikál. Ez a kommunikáció a globális GS1 rendszer szabványainak alkalmazásának köszönhetően lehetséges.

A GS1 logisztikai címke általában sok nyomtatott információt tartalmaz olvasható és kódolt formában is, a GS1-128 szabvány kódjaival (nem tévesztendő össze a 128-as szabvánnyal). Ezen a címkén az egyetlen kötelező elem az SSCC (Serial Shipping Container Code). Ez egy egyedi szám, amely a világ logisztikai egységeit azonosítja.

GS1 logistic label

Alkalmazásazonosítók logisztikai címkékhez

Egy ilyen címkén természetesen további információs kódok is lehetnek, és általában vannak is. Ez magában foglalja a szállítmány tartalmára, mennyiségére, súlyára, gyártási vagy lejárati dátumára vonatkozó információkat. Mindezt az úgynevezett alkalmazás azonosító (Application Identifiers (AI)) segítségével határozzuk meg.

A releváns értékeket megelőző előtagok (2, 3 vagy 4 karakter) határozzák meg a követendő információ típusát és az információ formátumát. Például a 15 – (15)190702 előtagú kód azt jelzi, hogy a termék 2019. július 2-ig „minőségét megőrzi”. Az előtagok száma meghaladja a százat, és lehetővé teszi számunkra, hogy egy szállítmányt olyan információkkal lássunk el, többek között mint különböző dátumok, méretek, szállítók és szállítási helyek.

Mindezek az információk általában egy szabványos 148 × 210 mm-es címkén vagy néha egy kisebb, 105 × 148 mm-es változaton találhatók.

GS1 logistic label

Bár nehéz feladatnak tűnik a GS1 Általános specifikációján túljutni (egy dokumentum, amely több mint 500 oldalon tartalmazza nemcsak a GS1 szabványok alkalmazásának alapelveit, az összes IS részletes leírását, hanem útmutatásokat is ad, pl. a különféle típusú termékek címkéinek elhelyezésére vonatkozóan, vagy az AIDC (Automatic Identification and Data Capture) rendszer érvényesítési alapelveit), a gyakorlatban maga a rendszer megvalósítása nem olyan bonyolult.

Fontos, hogy ennek köszönhetően ne csak az üzleti információcsere globális rendszerének részeseivé válunk, hanem – vagy talán mindenekelőtt – cégünkben mérhető előnyök is származnak: a raktári folyamatok megszervezéséből, és ennek következtében a raktári folyamatok lerövidítéséből adódóan –  a működési idő, vagy az áteresztőképesség növelése a vállalat profitjának növeléséhez vezet.

Úgy gondolod, hogy a GS1 logisztikai címkét jobban meg kellene ismerni?

Fordulj hozzánk bizalommal!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top