Intralogisztika jelentése

Az intralogisztika jelentése és szükségessége a kereskedelemben

8 nov 2023

Az intralogisztika jelentése még nem kellőképpen meghatározott a 21. század raktározásában és kereskedelmében, és ez nagy probléma. Hiszen a jövő egyik leghatékonyabb megoldásáról van szó. Az összes belső anyagmozgás tervezésétől kezdve az ellenőrzésig és információ cserékig mindent magában foglal. A raktározás zökkenőmentes működése a mai kor egyik legnagyobb kihívása a vállalatok számára.

Az intralogisztika jelentése

Az intralogisztika jelentése a vállalatok belső anyagáramlásának tervezését, telepítését, végrehajtását és ellenőrzését takarja olyan rendszerek és információs eszközök segítségével, amelyek szállítószalagok és informatikai rendszerek alkalmazásával biztosítják az áruforgalmat és anyagmozgást a vállalati területeken. Az áruk fogadásától és tárolásától kezdve azok mozgatásán át a kiadásig terjed, és további információk feldolgozását is magában foglalja.

Az intralogisztika fő célja, hogy minden termék a megfelelő időben, a megfelelő állapotban, a megfelelő helyen legyen. Egyszerűen fogalmazva, lényegében a vállalatok területén zajló összes áruforgalmi és anyagmozgatási folyamatot leírja.

Az intralogisztika szükségessége

Az intralogisztika nélkülözhetetlen az ellátási lánc folyamatában, mivel hatékonyan hozzájárul a vállalkozások sikeréhez. Az intralogisztika megfelelő alkalmazása lehetővé teszi a termékek és anyagok hatékony mozgatását a gyártási és raktározási létesítmények között. Ennek eredményeként a vállalkozások kiaknázhatják a munkaerő hatékonyabb felhasználásának lehetőségét, biztosítva a megfelelő anyagáramlást, az információs hullámok optimalizálását és a készletek hatékony nyomon követését. Ennek eredményeként a vállalkozások növelik termelékenységüket, maximalizálják nyereségüket és javítják versenyképességüket.

Kulcsfontosságú továbbá a raktározás területén is, mivel segít a termékek helyes tárolásában és átvételében, gyors és hatékony kiszolgálást biztosítva a vásárlók számára. A helyes raktározás és szállítás révén javítja a szolgáltatás minőségét és a vásárlói elégedettséget. Hozzájárulva ezáltal a vállalkozások hosszú távú sikeréhez és versenyelőnyének növeléséhez a dinamikus üzleti környezetben.

Intralogisztikai folyamatok

Az intralogisztikai folyamatok azokat az integrált tevékenységeket jelentik, amelyek egy vállalat belső területein és különböző telephelyein zajlanak. Ezek a folyamatok az áruk érkezésétől kezdve a raktározáson és mozgatáson át az áruk kiadásáig terjednek. Azokat az eljárásokat foglalja tehát magában, amelyek az anyagmozgást és az információáramlást optimalizálják a vállalati környezetben, ahol a belső hatékonyság és a zökkenőmentes működés kiemelt fontosságúak.

Az intralogisztika alapvetően három fő kategóriára osztható:

 • Belső anyagmozgás: a folyamat lényege az áruk hatékony mozgatása a vállalat területein belül és azok között, amelyek a vállalathoz tartoznak. Idetartozik a gyártóteremben való mozgatás, a termelőüzem és a raktár közötti szállítás, vagy akár több raktár közötti árumozgatás egyetlen összefüggő termelési láncban.
 • Információáramlás és készletek kezelése: az intralogisztika nemcsak a fizikai áruk mozgatásáról szól, hanem az információáramlás és a készletek kezelése is kulcsfontosságú elemei. A rendszereknek lehetővé kell tennie az effektív információáramlást a vállalat belső területein, hogy minden dolgozó hozzáférhessen a munkájához szükséges adatokhoz. De fontos az aktuális készletinformációk pontos ismerete is, hogy mindig világos legyen, hol találhatóak a készletek, miként változnak, és mikor szükséges újra feltölteni azokat. Különféle készletkezelő szoftverek segítik ezen folyamatok kezelését, beleértve a beszerzési és számlázási folyamatokat, valamint az összes áru mozgásának átfogó követését a szállítási láncban.
 • Raktárak kezelése: az intralogisztika ezen aspektusa a raktárban végrehajtott logisztikai műveletekre vonatkozik. Ideértve a termékek elhelyezését, a rendelések összeállítását, az érkező áruk fogadását és az áruk kimenő szállítmányait. A raktár folyamatainak optimalizálásához gyakran az automatizálás a legkifizetődőbb megoldás. Az AMR (Automated Mobile Robot) és AGV (Automated Guided Vehicle) robotokkal való automatizálással a raktári folyamatok még hatékonyabbá tehetők.

Az intralogisztikai folyamatok kulcsfontosságúak a vállalatok hatékonysága és versenyképessége szempontjából. Azok a vállalatok, amelyek képesek hatékonyan kezelni ezeket a folyamatokat, gyakran jobban pozicionálják magukat a piacukon és képesek jobban reagálni a piaci változásokra. Az intralogisztikai tervezés és optimalizálás a mai modern vállalatok számára nélkülözhetetlen eszköz a sikeres működéshez és a versenyképesség fenntartásához.

Intralogisztika

Az intralogisztika legnagyobb előnyei

Számos előnyt kínál a vállalatok számára, beleértve a logisztikai folyamatok optimalizálását, a belső logisztika költségeinek csökkentését, a navigációt mágnesszalagokkal vagy lézeres térszkenneléssel, a tanúsított alkatrészeken alapuló biztonsági rendszereket, az automata akkumulátortöltő rendszereket, valamint a FlexSim szoftverrel végzett szimuláció alapú elemzéseket.

 • Logisztikai folyamatok optimalizálása: segítik a folyamatok hatékonyabb irányítását és optimalizálását. Ez gyorsabb és költséghatékonyabb működést eredményez.
 • Belső logisztika költségeinek csökkentése: segítségével a vállalatok képesek csökkenteni a belső logisztikai költségeket, ami hozzájárul az eredményesség növeléséhez.
 • Navigáció mágnesszalagokkal vagy lézeres térszkenneléssel: az innovatív navigációs technológiák alkalmazása lehetővé teszi az intralogisztikai rendszerek pontosabb és hatékonyabb működését.
 • Tanúsított alkatrészeken alapuló biztonsági rendszerek: a rendszerek biztonsági aspektusainak kiemelt fontossága segíti a vállalatokat abban, hogy megfeleljenek az iparági előírásoknak és szabványoknak.
 • Automata akkumulátortöltő rendszerek: az automatikus akkumulátortöltő rendszerek hozzájárulnak a berendezések és járművek folyamatos üzemeltetéséhez, minimalizálva a leállási időt.
 • FlexSim szoftverrel végzett szimuláció alapú elemzés: a szoftveres szimulációk lehetővé teszik az intralogisztikai rendszerek tervezésének és hatékonyságának előzetes elemzését, segítve a vállalatokat a legjobb döntések meghozatalában.

Az intralogisztika hatalmas potenciállal rendelkezik a vállalatok hatékonyságának növelésében és a költségek csökkentésében.

Az e-kereskedelem kihívásai a 21. században

Az e-kereskedelem rohamos növekedése miatt az intralogisztika új kihívásokkal szembesül, többek között a növekvő raktárforgalommal, a gyors szállítási határidőkkel és a rövid tárolási időszakokkal:

 • Növekvő raktárforgalom: a kereskedelmi cégeknek meg kell birkózni a növekvő raktárforgalommal, és gyors és hatékony raktározást kell biztosítaniuk.
 • Gyors szállítási határidők: az e-kereskedelem versenyintenzitása miatt a gyors szállítási határidők kulcsfontosságúak, amihez a piaci szereplőknek alkalmazkodni kell.
 • Rövid tárolási időszakok: az áruk rövidebb tárolási időszakokat igényelnek, ami extra kihívást jelent.

Az intralogisztikai rendszerek rugalmasak, megbízhatóak és méretezhetők, hogy megfeleljenek a vállalatok egyedi igényeinek. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek segítik a vállalatokat a hatékony működésben és a versenyképesség fenntartásában.

Intralogisztikai rendszerek és szoftverek

Az intralogisztikai rendszerek alapja az AGV (Automated Guided Vehicle) targoncák és az önjáró AMR (Autonomous Mobile Robots) robotok, amelyek alkalmazása lehetővé teszi az alkatrészek és késztermékek gyári vagy raktári területeken történő automatikus szállítását. A rendszerek továbbá a következő előnyöket kínálják:

 • Hatékony anyagmozgatás: az AGV-k és AMR robotok gyors és hatékony anyagmozgatást tesznek lehetővé a vállalati területeken, minimalizálva az emberi beavatkozás szükségességét.
 • Innovatív navigáció: az intralogisztikai rendszerek navigációs technológiái, mint a mágnesszalagok vagy lézeres térszkennelés, pontos és megbízható útvonaltervezést biztosítanak.
 • IntraFleet rendszer: az IntraFleet rendszer felügyeli az AMR robotok munkáját, és segítik a logisztikai folyamatok tervezését az infrastruktúra és a munkatársak figyelembevételével.

Az elmúlt években bekövetkezett digitális fejlődés hatalmas előrelépést jelentett, és az új technológiák dinamikus fejlődése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy sokkal könnyebben optimalizálják logisztikai folyamataikat. Az „ipar 4.0.” eredményeként számos új iparági irányvonal alakult ki az intralogisztika területén.

Robotkezelés

Az intralogisztika egyik kulcsfontosságú feladata a robotok egyszerű kezelése. Az Etisoft IntraFleet rendszere az ügyfelek egyedi igényeit figyelembe véve irányítja a robotok munkáját. A robotokat csoportosítja és kezeli a végzett feladatok szerint, így téve hatékonyabbá a munkafolyamatokat.

Automatizáció

Az Etisoft segítségével a vállalatok kihasználhatják a digitalizáció és az automatizáció legfőbb erényeit a raktározás területén. Az önvezető járművek, szállítószalagok és az automatizált tárolórendszerek jelentősen csökkentik a logisztikai költségeket és lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy hatékonyabban működjenek. Az AGV és AMR robotok már önmagukban is megoldást kínálnak az új és változó kihívásokra, és az Etisoft további innovációkkal segíti partnereit a hatékony működésben.

Adatelemzés

Az irányítási rendszereknek nemcsak a szállítást kell biztosítaniuk, hanem olyan adatokat is kell szolgáltatni, amelyekkel a folyamatok tovább optimalizálhatóak. Az Etisoft rendszere olyan megoldásokat kínál, amelyek segítik az adatok gyűjtését és elemzését, így a vállalatok könnyen alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez.

Intralogisztika a különböző iparágakban

Az ilyen rendszerek számos iparág számára nyújtanak hasznos segítséget az automatizált anyagmozgatással. A vegyszeriparban a veszélyes anyagok biztonságos szállítását segítik, a gyógyszeriparban a gyógyszerek hatékony elosztását, a logisztikai szektorban az áruk mozgatását, a nyomdákban a nyomtatott anyagok kezelését, az egészségügyben az orvosi felszerelések és gyógyszerek elosztását, a kereskedelemben a termékek szállítását, az élelmiszeriparban az élelmiszerek tárolását és elosztását, valamint az autógyártásban az alkatrészek szállítását és az autók gyártását segítik – és így tovább.

Intralogisztikai megoldások az Etisoft jóvoltából!

Az Etisoft különböző intralogisztikai megoldásokat kínál, beleértve a vonó járműveket, az automatizált kocsikat, a hengermozgató járműveket és az egységterhelésű járműveket. Az Etisoft szolgáltatás kiemelkedik a piacon a minőségi termékek és a széles szolgáltatási paletta révén. Az 30 éves tapasztalatuk alapján folyamatos fejlődést és innovációt kínálnak ügyfeleiknek. Cégünk az innováció és a folyamatautomatika szakértője, és különböző szektorok számára nyújt egyedi megoldásokat.

Ügyfeleink számára mindig a legjobbat kínáljuk. A minőség terén nem kötünk kompromisszumokat, és ezt partnereink is tapasztalhatják. Több mint 30 éve vagyunk jelen a piacon, és folyamatosan fejlődünk a piaci igényekre és a felhasználói visszajelzésekre figyelve. Az innováció és a folyamatautomatika szakértőjeként széles termékportfóliót kínálunk, beleértve címkék gyártásától egészen az ipar 4.0 megoldásokig. Az ügyfélközpontúság és a minőség tehát az alapelveink közé tartozik.

Kínálatunkat folyamatosan bővítjük, és testreszabott megoldásokat kínálunk számos iparág szereplőinek. Rendelkezünk minőségi címkékkel, thermo címkékkel, RFID címkékkel, előlapokkal, AUTO ID és RFID eszközökkel, kiváló minőségű nyomtatókkal és sok más termékkel. Ügyfeleink támogatására az ország egész területén kiszállítással és cégre szabott segítséggel szolgálunk. Bármilyen kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal vagy olvasson további érdekességekről szakértői blogoldalunkon!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top