AGV oprogramowanie

A szoftver 5 kulcsfontosságú funkciója az intralogisztikai rendszerben

28 nov 2022

Ha sok robotot kezel egy változó bonyolultságú folyamatban, számos olyan kihívással találkozik, amelyek a robotok számára nagy bravúrt jelentenek. Hogyan definiálhat több, egymáshoz kapcsolódó lépésből álló küldetéseket? Mi van akkor, ha a különböző küldetések különböző robotcsoportokat érintenek? Hogyan irányítja a forgalmat úgy, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen az idő, a küldetés teljesítésére fordított energia vagy a torlódások kockázata szempontjából? A robotflottának megvannak a maga jogai. Csakúgy, mint az utakon, pontosan meghatározott közlekedési szabályok, jelzőlámpák, körforgalmak és sebességkorlátozások nélkül a robotok nagy csoportjai sem tudnának hatékonyan és biztonságosan mozogni. A master rendszer ezekre a kihívásokra nyújt megoldást.

A járműveket kezelő szoftver, akárcsak maga a robotszoftver, nagyon sokrétű. Ez egyrészt a megoldás nagyfokú rugalmasságának és méretezhetőségének biztosításának szükségességéből, másrészt a gyártó által alkalmazott megközelítésből adódik. Végül is beszélhetünk olyan helyzetekről, amikor a robotokat egy központi „agy” irányítja, de szóba jöhet a teljesen szétszórt felelősség esete is, amelyben a robotok, mint egy raj, megszerveződnek. Mindegyik megközelítésnek megvannak a maga előnyei, de vannak kihívások is, amelyekkel szembe kell néznie.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú értéknyújtás filozófiája van, még mindig sok olyan terület van, amely hatással lesz a rendszerre. Minden ügyfél kissé különbözik, de a problémák hasonló spektrumban maradnak.

A modern szoftverarchitektúrák lehetővé teszik a házon belüli logisztika egész hatalmas területének kisebb, jobban érthető folyamatokra bontását. Az Etisoft Smart Solutions ezt az utat követi. A munkatársaink által létrehozott rendszereket több nagy alrendszerre bontottuk (amelyek valójában szintén kisebb töredékekre oszlanak):

1. Robotkezelés

Az első rendszer az IntraFleet. Ez egy robotmenedzser, amely az üzleti logikájukat irányítja, és a robot műveleteit az ügyfelek igényeinek megfelelő küldetésekbe gyűjti. Sőt, kezeli és figyeli a robotok mozgását és sorba állítja a rendeléseket, funkcionális csoportokba, azaz flottákba rendezi a robotokat. Ez nem minden, amit kínál; azonban feltételeznünk kell, hogy ezek a legjelentősebb feladatai. Szinte minden rendszerben használható, számos előnye támogatja a munkát akkor is, ha a folyamat egy robot használatát igényli.

Robot management system

2. A küldetésgenerálás módszerei

A megrendeléseket, illetve a robot használatának szükségességére vonatkozó információkat megfelelő módon kell előállítani. Itt négy lehetőség jelenik meg, amelyek mindegyike más-más forgatókönyvhöz alkalmas.

A legegyszerűbb rendszerekben, ahol a folyamat csak egy hívást igényel, és maguk a robotok nem lépnek kapcsolatba a dolgozókkal, elegendő egy dedikált IntraFleet modul, amely lehetővé teszi a megfelelő kezelőpanel weboldalként történő létrehozását.

Nehezebb esetekben lehetőség van dedikált kezelőpanelek csatlakoztatására, amelyek több funkciót is elláthatnak, különösen akkor, ha a kezelőnek meg kell erősítenie, hogy a robot távolabb tud mozdulni.

És mi van akkor, ha több jel is hatással van egyetlen küldetés létrehozására? Mikor kell a megfelelő kapcsolatokat vizsgálni, vagy a megfelelő sorrendet kell biztosítani? Ezt egy olyan modullal oldják meg, ami nem magával a szállítással, hanem a küldetések megfelelő terveinek elkészítésével foglalkozik. Az itt megemlített rendeléskezelő a nagy komplexitású rendszerek lényeges eleme lesz.

3. Integráció a meglévő rendszerekkel

A legtöbb olyan üzem, amelyben a robotoknak meg kell jelenniük, bizonyos értelemben már automatizáltak. Az eddigi fejlesztési munkák során döntés született a beszerzési, raktározási és sok egyéb folyamat automatizálásáról, ami eddig sok dokumentumot vagy munkaerő ráfordítást igényelt. Integrálhatók az ERP, MES vagy WMS rendszerek az új rendszerbe? Az automatizálási berendezések, gépek, manipulátorok is kommunikálhatnak az új gyárvásárlással?

Nyilvánvalóan abszurd lenne megkövetelni a rendszerek cseréjét. Így lehetőség nyílik ezek integrálására. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden alkalommal kicsit másképp néz ki. Ezt az opciót egy adott ügyfélhez kell igazítani. Azonban szem előtt kell tartania azt a tényt, hogy ez kissé meghosszabbíthatja a lehetséges megvalósítás idejét.

Az integráció speciálisan előkészített adapterekkel történik, függetlenül attól, hogy a külső rendszereknek az állapotról értesíteniük kell, küldetéseket kell indítaniuk és befolyásolniuk kell azok menetét, vagy jelentéseket, információkat kell-e fogadniuk az áthelyezett rakományokról. Úgy gondolhatja őket, mint tolmácsokat, akik sok nyelvet értve értelmezik két beszélgető ember szavainak jelentését. Tehát miért nem beszélnek maguk az ESS-rendszerek több nyelvet? Az indoklás egyszerű. Sok protokoll, sok busz, sok speciális ügyféligény létezik. Ezért jobb, ha az adapterek különálló alkatrészek maradnak, amelyeket csak szükség esetén használnak.

4. Folyamatok megjelenítése és jelentése

Egy jó szállítórobot irányítási rendszer nem csak a rakomány szállítását biztosítja. Lehetővé kell tennie következtetések levonását, olyan adatokat szolgáltatni, amelyek lehetővé teszik a további folyamatoptimalizálás keresését.

Az eddig ismertetett szoftver kibővíthető olyan jelentéskészítő modulokkal és megoldásokkal, amelyek lehetővé teszik az állapotbemutatókat, például dedikált panelekkel és szinoptikus táblákkal. Ez a moduláris, rendkívül szemcsés megoldás lehetővé teszi, hogy viszonylag gyorsan alkalmazkodjunk egy adott üzem speciális követelményeihez, és szükségtelen információs zaj nélkül pontosan szállítsuk a szükséges adatokat.

robot management system

5. Szokatlan követelmények, ez minden, amit kínálni tudunk?

Ha az általunk kínált intralogisztikai rendszerek egyike sem felel meg bizonyos szokatlan követelményeknek, lehetőség van az ajánlat bővítésére egy dedikált szoftverrel. Természetesen ez nem egy egyszerű folyamat, és bonyolultságától függően egy ilyen megoldás szállítási ideje kismértékben meghosszabbíthatja a megvalósítási időt és növelheti annak költségeit. Ennek ellenére standard szoftverünket úgy alakítottuk ki, hogy a folyamat a lehető leggyorsabb legyen, és ne igényeljen változtatásokat termékeinken.

Ha olyan szakembert keres, aki nem fél a kihívásoktól a robotrendszerek megvalósítása során, keressen minket!

Keressen minket

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top