Szitanyomás és ökológia a gyártási folyamatban

1 febr 2024 - Mateusz Skowron

A környezetbarát cselekvések napi aktualitás, amellyel a piacon lévő összes vállalatnak szembe kell néznie. A klímaváltozás nem pusztán trend, hanem valóság, amely mindannyiunk felelőssége, valamint azon szervezeteké, amelyek működési módszereit a mai normákhoz kell igazítani. Az Etisoft Group minden vállalata kihívásokkal néz szembe, hogy a tájékozott ügyfelek által elvárt új minőséget állítsa be. Hogyan viszonyul a Graffiti Nyomda a változásokhoz? Mai cikkünk megvilágítja ezt a kérdést.

Az előlap- és vezérlőpanel-gyártásra szakosodott Graffiti nyomda tevékenységében évek óta fontos szempont a környezetvédelmi előírások betartása. A folyamatos fejlesztési tevékenységek nemcsak a kínált termékek legmagasabb minőségének biztosítását célozzák, hanem a beszállítókkal és vásárlókkal való együttműködés ökológiai kultúrájának megteremtését is. Az ökológiai tevékenységeket holisztikusan közelítjük meg – több szinten keressük a lehetőségeket, nem feledkezve meg a mindennapi szokásokról sem.

Screen printing production

Szitanyomás gyártás

Célunk, hogy termékeinket a környezet tiszteletben tartásával és a környezet védelmét szolgáló törvények betartásával állítsuk elő, a környezetvédelmi szempontok azonosításával és azok hatásainak megelőzésével vagy mérséklésével. A közelmúlt szitanyomási beruházásai a hideglevegős UV-keményítési technológián alapultak. Ez a technológia nem csak a hatékonyságot garantálja, de nem bocsát ki veszélyes anyagokat a levegőbe. A gyártást úgy ütemezzük, hogy egyetlen technológiai csoporton belül sorba rendezzük a termékeket, ami csökkenti a kibocsátást, a hulladékot és az állásidőt.

Beruházás gépekbe – akár 5000 kész alkatrész naponta!

A minőségirányítás fogalmához tág értelemben vett intézkedések lehetővé teszik számunkra, hogy a termelési hulladékot fokozatosan és hatékonyan minimalizáljuk. Ezért az elvégzett fejlesztések nemcsak környezeti előnyökkel (kisebb kibocsátás), hanem gazdasági előnyökkel is járnak. Ennek oka, hogy csökkentik a hulladékártalmatlanítással és a nyersanyag-pazarlással kapcsolatos költségeket. A munkakörnyezetet szisztematikusan figyelik a zaj és a vegyszerek szempontjából. A bevezetett 5S szabvány minimalizálja a meghibásodásokat, és javítja a munkaállomások általános tisztaságát és a termelés hatékonyságát.

screen printing production

Szállítás és logisztika

Egy másik, az ökológiai szempontból folyamatosan javuló terület a szállítás és a logisztika. Mind a beszállítói hálózaton belül, mind pedig közvetlenül ügyfeleinkhez szállított alapanyagok és termékek gondosan megtervezett útvonalak alapján történnek, amelyek figyelembe veszik a termelés szükséges alapanyagokkal való ellátását és a megrendelt nyomdai anyagok vevői igényét. A fix útvonalterv követése és annak szervezése jelentősen hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.

A pazarlás elkerülésének elvéhez való ragaszkodás nemcsak a FIFO-elvnek megfelelő termékek/alapanyagok kibocsátásában, hanem az épületleltár rugalmas megközelítésében is megnyilvánul. Figyelembe vesszük a rendelési mennyiség szezonalitását – az előszezonban a főszezonra meghirdetett, előrelátható mennyiséget gyártjuk le. Ezzel a stratégiával kiküszöbölhetők a termelésből eredő késések, és észszerűen megkönnyíthető a szállítás tervezése. Mindkettő minimalizálja a vállalat természeti környezetre gyakorolt hatását, így szükségtelenné válik további autók áruszállítása vagy további termelés lebonyolítása.

Hulladékgazdálkodás

A Graffiti Nyomda ökológiai stratégiájának elengedhetetlen része a hulladéksemlegesítési folyamat. A hulladékok elhelyezésére vonatkozó előírások betartásával a hulladékot elkülönítve, az erre kijelölt edényekben, a termelőcsarnokokon belül és az épületen kívül tárolják. A társaság szelektív hulladékgyűjtést végez, az összegyűjtött anyagokat szisztematikusan továbbítják a kezelésükhöz szükséges engedéllyel rendelkező külső cégekhez. A hulladékgyűjtés szisztematikus ellenőrzése lehetővé teszi a társaság számára, hogy ezen a területen folyamatosan fejlessze tevékenységét, hozzájárulva a környezetvédelemhez.

„Elégedettség látni, hogy a Graffiti Nyomda hogyan vállal zöld tevékenységeket. A gyártás hatékonyságának növelésére és a környezetre gyakorolt hatás minimalizálására tett erőfeszítéseink kulcsfontosságúak értékeink és az előttünk álló évekre kitűzött céljaink szempontjából. Az egyik cél az ESG elvek megvalósítása a szénlábnyom fokozatos csökkentése érdekében. A modern technológiákba való befektetés egy lépés egy környezetbarátabb jövő felé, ami különösen fontos a szitanyomó cégek esetében. Ez a mi közös felelősségünk, és büszke vagyok arra, hogy milyen hatékonyan tesszük ezt.”

Patrycja Sendor, a Graffiti Nyomda integrált menedzsmentrendszereinek megbízottja

Irány – ökológia

Screen printing

A fent említett intézkedések mindegyike segít abban, hogy szinergiára törekedjünk termékeink minősége és a gyártási folyamat megszervezése között, hogy azok környezetre gyakorolt hatása a lehető legkisebb legyen. A termeléshez nélkülözhetetlen vegyszerek miatt a szitanyomó cégeknek különösen ügyelniük kell a hulladék elszigetelésére és a munkahelyi szervezésre.

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top