technologia RFID w farmacji

RFID technológia a gyógyszeriparban és az egészségügyben. Fedezze fel a nyolc alkalmazást!

30 nov 2023 - Dariusz J. Kawecki

Napjainkban az RFID (Radio-Frequency Identification) technológia egyre jelentősebb szerepet tölt be az élet különböző területein, és az egyik ágazat, amelyben különösen megmutatkoznak a benne rejlő lehetőségek, az az egészségügy és a gyógyszeripar.

Mik az RFID technológia előnyei?

Az RFID egy fejlett azonosító rendszer, amely rádióhullámok segítségével teszi lehetővé a termékek egyszerű és hatékony nyomon követését és azonosítását. Ezáltal minimálisra csökkenti az emberi hibákat észszerűsítve a logisztikai folyamatokat. Az egészségügyben és a gyógyszerészetben ez a technológia számos előnnyel jár, mind az adatkezelés, mind a betegek biztonsága szempontjából.

Mit kínál az Etisoft a gyógyszeriparnak? Nézd meg!

A nagy pontosság, a címkék (tagek) közvetlen láthatóságának hiánya, az akár több száz RFID címke egyidejű leolvasásának lehetősége, valamint a megoldások különféle környezeti körülmények között történő alkalmazásának lehetősége az egészségügyi ágazat elengedhetetlen elemévé teszi az RFID-t.

Bár az RFID-ről általában az UHF-frekvencián működő megoldásokat értjük, de az NFC (Near Field Communication) címkék is kiválóan teljesítenek bizonyos esetekben.

Az RFID érzékelők, amelyek lehetővé teszik a környezeti paraméterek, például a hőmérséklet vagy a páratartalom monitorozását, még fejlettebb megoldások.

Egyszerű és hatékony azonosítás az Ön laboratóriumában. Fedezze fel az etiCALLS rendszert!

Az RFID technológia alkalmazása az egészségügyben

Mint tudjuk, az RFID technológia alkalmazási lehetőségeinek csak a képzeletünk szab határt/ Hadd említsünk meg közülük néhányat:

Gyógyszerellátás nyomon követése és felügyelete

Az RFID technológia a termékek egyedi azonosítása révén forradalmasítja az ellátási lánc kezelését a gyógyszeriparban. Egy egyedi RFID címke használatával teljes mértékben nyomon követhető a termék útvonala a gyártótól a páciensig. Az RFID érzékelők további alkalmazása garantálja, hogy a gyógyszereket a követelményeknek megfelelő körülmények között szállítsák és tárolják. Ez lehetővé teszi az azonnali reagálást bármilyen probléma esetén.

RFID shipment tracking

Betegbiztonság

Az egészségügyben az emberi hibáknak súlyos következményei lehetnek. Az RFID technológia itt segít, kiküszöbölve a betegazonosítással járó összetéveszthetőséget. Minden beteg egyedi RFID-címkét kaphat (például csuklópánt formájában), amely nemcsak megkönnyíti az orvosi információkhoz való hozzáférést, hanem megvéd a nem szándékos helyettesítő vagy helytelen gyógyszeradagolástól. Egy RFID-címke használható a páciens lokalizálására is, ami a nagyobb egészségügyi intézményekben lehet fontos.

Leltárkezelés és a kábítószer-használat ellenőrzése

A hatékony gyógyszerkészlet-kezelés kulcsfontosságú minden egészségügyi intézményben. Az RFID technológia használatával lehetőség nyílik a polcokon lévő gyógyszerek számának automatikus nyomon követésére és lejárati idejük ellenőrzésére. Ez lehetővé teszi a pazarlás megszüntetését és hatékony reagálást a kereslet változásaira.

Inventory management and control of drug consumption

Berendezések kezelése az egészségügyi intézményekben

A kórházakban és egészségügyi létesítményekben gyakran sok olyan orvosi berendezés található, amelyeket rendszeresen karban kell tartani vagy javítani kell. Az RFID-nek köszönhetően a személyzet egyszerűen ellenőrizheti annak műszaki állapotát és karbantartási ütemtervét. Sőt, az adott egészségügyi intézmény területén gyorsan meg lehet találni egy adott berendezést.

Orvosi műszerek felügyelete

Az egyik kulcskérdés a kezelések, műtétek során használt orvosi műszerek felügyelete. Nemcsak az a fontos, hogy a műtét előtt és után is rendelkezzenek a helyzetük felett, hanem az is, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden szükséges eljáráson, például sterilizáláson átestek. Itt is jól jöhetnek az RFID-címkék.

RFID érzékelők alkalmazása a termékek alacsony hőmérsékleten való tárolásuk monitorozásában

A gyógyszeripari anyagok alacsony hőmérsékleten történő tárolása során szükségessé válik az érzékelőkkel ellátott RFID technológia. Az extrém körülményeknek ellenálló RFID-címkék a hőmérséklet figyelésére és szabályozására használhatók gyógyszergyárak raktáraiban, gyógyszertárakban, beleértve azon termékeket is, melyeket kriogén körülmények között kell tárolni. Ez véd a gyógyszerek hatóanyagainak esetleges károsodásától, biztosítva azok hatékonyságát.

Gyártási folyamatok nyomon követése

Az RFID-címkék a gyógyszeriparban segíthetnek nyomon követni a gyártási folyamatokat, biztosítva a minőség-ellenőrzést és a lehetséges szabálytalanságok valós időben történő azonosítását.

Gyógyszerészeti gyógyszerbiztonság és hamisítás elleni küzdelem

Az RFID technológiát a hamisított gyógyszerek elleni küzdelemre is használják. A gyógyszercsomagoláson RFID címkék elhelyezésével lehetőség nyílik a termék eredetiségének igazolására a gyártástól a beteghez történő eljuttatásig.

Inventory management of medicines through RFID

Érdemes megjegyezni, hogy az egyes előnyök az egészségügyi létesítmény méretétől és sajátosságaitól, valamint az RFID és NFC technológiák megvalósítási szintjétől függően eltérőek lehetnek. A fent említett adatok azonban szemléltetik, hogy e technológia alkalmazásával milyen időmegtakarítást, javuló betegbiztonságot és az egészségügyi folyamatok növekvő hatékonyságát lehet elérni.

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top