chemical labels

Kémiai címkék és piktogramok. Nyomtatás színes címkékkel igény szerint

16 ápr 2024 - Mariusz Bielecki

A vegyipar fejlődésével, valamint a vegyi termékek biztonságával és azonosításával kapcsolatos növekvő követelményekkel egyre nagyobb figyelmet fordítanak az anyagok megfelelő jelölésére és címkézésére. E tekintetben a vegyi anyagok osztályozásának és címkézésének globálisan harmonizált rendszere (GHS) és a CLP-rendelet (Classification, Labeling, Packaging) jelentik a legfontosabb hivatkozási pontokat. A vegyi anyagok címkézésének egységesítésére bevezetett szabályozás konkrét követelményeket támaszt arra vonatkozóan, hogy a vegyi anyagok címkéinek és piktogramjainak milyennek kell lenniük, milyen tartalommal és formában kell lenniük.

Az egyik olyan kihívás, amellyel a vállalatoknak szembe kell nézniük, hogy biztosítsák a címkézési előírások betartását, miközben megőrzik a gyártási folyamat rugalmasságát és hatékonyságát. A színes címkenyomtatók használata, amelyek lehetővé teszik a GHS-címkék igény szerinti nyomtatását, sok vállalat számára megoldást jelentenek.

A hatályos előírásoknak megfelelő vegyszercímkék

chemical labels

A GHS és a CLP szabályozás pontosan meghatározza a vegyianyag-címkék szükséges elemeit és azok méretét. Figyelembe veszik a csomagolás méretét is. A címkét a csomagolás méretéhez kell igazítani, hogy a felhasználók számára jól olvasható és világos legyen.

A CLP rendelet értelmében:

  • a 3 liternél kisebb űrtartalmú csomagolások esetében a vegyi anyag címke minimális mérete 52 mm x 74 mm, a piktogramok minimális mérete 10 mm x 10 mm.
  • A 3-50 liter űrtartalmú csomagolások esetében a címkének nagyobbnak kell lennie, legalább 74 mm x 105 mm-es méretekkel, és a piktogramoknak is nagyobbnak kell lenniük.
  • az 50 litert meghaladó űrtartalmú csomagolások címke minimális mérete 105 mm x 148 mm, nagyobb piktogramokkal, 32 mm x 32 mm minimális méretekkel.

A GHS-címkéknek tartalmazniuk kell az anyagok osztályozására, kémiai összetételére, a biztonsági figyelmeztetésekre és a vészhelyzeti reagálási utasításokra vonatkozó összes szükséges információt is.

A GHS-címkék igény szerinti nyomtatásának négy előnye

Chemical labels - printing

Vegyi címkéket és piktogramokat saját maga is nyomtathat színes nyomtatókkal. Mit nyer ezzel? Az előnyök a következők:

  • Rugalmasság a gyártásban. Az igény szerinti címkenyomtatás lehetővé teszi a változó igényekhez való alkalmazkodást és gyors reagálást az új szabályozásokra vagy az anyagok osztályozásának változásaira.
  • Idő- és pénzmegtakarítás. A címkék kiszervezésének és a készletezésnek a megszüntetése időt és pénzt takarít meg, különösen kis mennyiségű címke esetén.
  • Az előírások betartása. Azáltal, hogy a címkék tartalmát hozzáigazíthatják a jelenlegi szabályozási követelményekhez, a vállalatok biztosíthatják az összes vonatkozó címkézési előírás betartását.
  • Testreszabás. A színes címkék nyomtatása lehetővé teszi további információk, vállalati logók vagy grafikák megadását, amelyekkel megkülönböztetheti termékeit a piacon.

Ne csak nyomtasson, hanem tervezzen is az etiLABEL szoftverrel

A színes címkenyomtatók hatékony eszközt jelentenek azoknak a vállalatoknak, amelyeknek biztosítaniuk kell a kémiai címkézési előírások betartását. Bármikor könnyedén hozzáadhat, törölhet és szerkeszthet szövegeket és grafikákat a címkék tervezésére szolgáló saját etiLABEL programunk segítségével. A beépített piktogramok könyvtárának köszönhetően ezek hozzáadása gyerekjáték.

Ismerje meg, hogyan működik az etiLABEL – a címkék tervezésére és nyomtatására szolgáló program

Ha kíváncsi arra, hogy ajánlatunk az Ön számára is vonzó-e, vegye fel velünk a kapcsolatot. Segítünk a megfelelő alkalmazás kiválasztásában, bemutatjuk a berendezés működését, és mintákat készítünk Önnek. Győződjön meg róla, milyen lehetőségeket kínál az igény szerinti nyomtatás. Szakszerű tanácsadást és segítséget nyújtunk a használathoz.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top