taśma termoprzewodząca w elektronce

Hővezető szalag – hatékony és eredményes hőátadás az elektronikában

8 nov 2023 - Tomasz Januszewski

Minden elektronikus eszköz hőt termel, amelyet helyesen kell átadni a megfelelő működéshez. Az elektronika nem megfelelő hőkezelése nemcsak a készülék károsodásához vezethet, hanem csökkenti a használat kényelmét is. Az adott készülék teljesítményére is hatással van. A hőátadás általános módja a hővezető paszták felhordása az alkatrészekre. A következő cikkben azonban egy alternatív megoldásra, vagyis a hővezető szalagra fogok összpontosítani.

Hővezető szalag vs. paszta – melyik anyag alkalmasabb a technológiai folyamatok egyszerűsítésére?

A hővezető paszta hőátadásának minden bizonnyal megvannak az előnyei. Helytelen kiválasztása azonban, attól függően, hogy milyen anyagból készült a hűtőborda, vagy nem megfelelő felhordási mód, nem hatékony hőátadást eredményezhet. Sőt, tömeggyártás esetén a paszta felhordása meghosszabbítja a technológiai folyamatot.

Thermally conductive tape

Alternatív anyag, amely sikeresen átadja a hőt és egyben leegyszerűsíti a technológiai folyamatot, a kétoldalas hővezető szalag. Az Etisoft, mint a 3M kedvelt átalakítója, sok éves tapasztalattal rendelkezik a felhasznált anyagok és funkcionális elemek területén – a hővezető szalagokat és hőpárnákat ajánljuk. Hozzá kell tenni, hogy a tekercset tetszőleges szélességűre vágjuk, és adott alkalmazáshoz kész stancolásokat is gyártunk.

Melyek a 3M hővezető szalagok tulajdonságai?

A 3M™ 8810 és 3M™ 8926 hővezető szalagok magas hővezetési együtthatóval rendelkeznek. Minél nagyobb a hővezetési együttható, annál jobb a vezetőképesség.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a szalag teljesítménye nemcsak magától a vezetőképességtől függ, hanem a felhordás módjától is. A pasztáktól eltérően az öntapadó hővezető szalagok vagy hőpárnák egyenletesen tapadnak az alkatrész teljes felületére, és szorosan kitöltik az összes mikró-érdességet. A felülethez való precíz tapadás hatékony hőátadást biztosít a hűtőbordának. A pasztát az különbözteti meg a hővezető szalagtól, hogy szalag esetén a hővezetőt nem kell időszakonként cserélni. További előny a tiszta felhordás, további szerszámok nélkül.

Thermally conductive tape

Ennek köszönhetően a munkaállomás és maga a készülék sem szennyeződik be. A hővezető szalag másik előnye a sokoldalúság. A hővezető szalag és a hőpárnák kétoldalas tapadóképességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nemcsak hőt adnak át sikeresen, hanem össze is kötik a felületeket. Ezenkívül teljes tömítő funkciót látnak el a nedvesség és a szennyeződés ellen, és elnyelik a rezgéseket.

A hővezető szalag előnyei:

 • jó hővezető képesség
 • tapadás különböző felületekhez
 • dielektromos szigetelés
 • rezgéscsillapítás
 • tömítés
 • felületek ragasztása.

Alkalmazás PCB-ken – megvalósítás elektronikai gyártók számára

Nemrég megkeresett minket egy elektronikai gyártó cég a nyomtatott áramkörökre felhelyezhető hővezető szalaggal kapcsolatban. Ebben az esetben a megrendelő egy kész stancolást kívánt kapni, meghatározott méretekkel, hogy a szalagot hatékonyan fel lehessen vinni a gyártási folyamatok során. Technológiai lehetőségeinkkel ezt a projektet úgy tudtuk megvalósítani, hogy kétoldalas hővezető szalagot biztosítottunk olyan formában, amely a gyártási folyamatot a lehető leghatékonyabbá tette.

Alkalmazási példák:

 • hűtőbordák összeszerelése
 • hővezetés integrált áramkörökben
 • hőátadás nyomtatott áramkörökön
 • LED világítás
 • LCD panelek összeszerelése
 • COF csatlakozások.

Ha hővezető megoldást keres projektjéhez, forduljon hozzánk!

Érdeklődés

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top