Hogyan támogatják az RFID-megoldások az RTI (Returnable Transport Items) kezelését

9 febr 2024 - Dariusz J. Kawecki

Ma már senkit sem kell meggyőzni arról, hogy az RFID (Radio-Frequency Identification) milyen jól működik a visszaküldhető szállítási cikkek kezelésében, amelyek gyakorlatilag bármely iparágban nélkülözhetetlenek a logisztika és az üzemeltetési folyamatok hatékonyságához és eredményességéhez.

Visszaküldhető szállítási cikkek kezelése: RFID megoldások – alkalmazások és előnyök

Elegendő csak néhány általánosan ismertet említeni:

Szállítási cikkek nyomon követése és helymeghatározása

Az RFID technológia lehetővé teszi bármely RFID címkével ellátott szállítmány pontos nyomon követését. Ez azt jelenti, hogy valós időben teljes mértékben szabályozhatja az egyes RTI-k helyét.

Amiről itt beszélünk, az egyrészt az RTI menedzsment a szállítási tételek nyomon követése által, másrészt a készletezés gyors végrehajtása a logisztikai folyamatokban a kiválasztott területeken.

Így elkerülhető, hogy elveszennek tárgyak, és ellenőrizhető a konténerek körforgása. Ez különösen fontos a drága RTI-k esetében, mint például:

  • Fa és műanyag raklapok
  • Szállítóládák
  • Tálcák alkatrészek szállításához
  • Raktári kocsik
  • Konténerek élelmiszerek szállítására
  • Ipari vegyszerek tartályai

A konténerek helyének megfelelő kezelésével és ellenőrzésével minimálisra csökken az új, felesleges csomagolás vásárlásának szükségessége, hatékonyan felhasználva a már meglévő csomagolást.

Automatikus RTI azonosítás és regisztráció:

Az RFID technológia lehetővé teszi a visszaküldhető tételek kezelését azáltal, hogy automatikusan azonosítja a konténereket fogadáskor és kiadáskor. Nincs szükség a vonalkódok manuális beolvasására vagy más módszerek alkalmazására.

Ez lényegesen gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az RTI átvételi és kiadási folyamatait.

Lehetőség van arra is, hogy ellenőrizze a küldemény helyes komissiózását, vagy a küldemények címzetthez való helyes irányítását. Ez segít elkerülni a hibás vagy hiányos kézbesítést.

Az RFID alapjai, vagy inkább tények és mítoszok az RFID-ről

Nem szabad megfeledkezni a kézi adatbevitellel kapcsolatos emberi hibák minimalizálásáról sem.

A visszaküldhető cikkek életciklusának optimalizálása

Az RFID lehetővé teszi az egyes RTI-k használatának nyomon követését. Az RFID-címkék megfigyelési adatai alapján lehetőség nyílik a karbantartások, javítások, szállítási tételek cseréjének megfelelő időben történő k ütemezésére. Ez hozzájárul a hasznosságuk meghosszabbításához, és így kitolódik új áruk vásárlásának szükségessége.

Megoldások kiválasztása a visszaküldhető szállítási cikkek kezelésére

Amikor az RTI-k kezeléséről van szó, a megfelelő RFID-címkék létfontosságú szerepet játszanak az RTI életciklusának hatékony és pontos nyomon követésében és kezelésében. A megfelelő RFID-címkék kiválasztása az RTI-k számára rendkívül fontos, mivel a szállítási cikkek különféle körülményeknek vannak kitéve. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a kulcsfontosságú kérdéseket, amelyeket figyelembe kell venni a visszaküldhető szállítási cikkek RFID-címkéinek keresésekor.

Címkék ládákhoz és raklapokhoz

Környezeti ellenállás

Az RTI-k RFID-címkéinek sok esetben ellen kell állniuk a szélsőséges időjárási viszonyoknak, például a páratartalomnak, az alacsony és magas hőmérsékletnek, valamint a tisztítási folyamatokban használt vegyi anyagoknak. Az anyagokat, amelyekből a címkék készülnek, a szállítási cikkek felhasználási környezetéhez kell igazítani.

Tartósság és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás

A tartályok többszöri használata miatt az RFID-címkéknek tartósnak és mechanikai sérüléseknek ellenállónak kell lenniük. A címkeanyagoknak ellenállónak kell lenniük a karcolásokkal, kopással, ütésekkel és UV-sugárzással szemben is.

A tartály típusához való igazodás

A tartály típusától és az anyagától (pl. műanyag, fém, fa) függően kell az RFID-címkét gondosan kiválasztani. Az öntapadó címkék esetében elengedhetetlen, hogy ne csak azt az anyagot válasszuk meg, amelyből a címke készül. Egy adott tartályfelülethez dedikált megfelelő ragasztóréteg kiválasztása legalább annyira fontos, ha nem a legfontosabb.

Azokban az esetekben, amikor öntapadó címkék nem használhatóak, ragasztómentes megoldások is rendelkezésre állnak, mind címke, mind tagek formájában.

Olvasási tartomány

A megfelelő típusú RFID-címkék kiválasztásánál figyelembe kell venni a szükséges olvasási tartományt. Az RTI-k esetében, ahol a megfigyelés különböző logisztikai szakaszokban történhet, különösen fontos a megfelelő címkék kiválasztása. Ez lehetővé teszi az összes nyomon követési folyamat hatékony végrehajtását. Érdemes megjegyezni, hogy a címke mérete és helye gyakran korlátozó lehet. Ez viszont csökkentett olvasási tartományt eredményezhet.

Adatkódolás

Az RFID-címkék helyes kódolása biztosítja, hogy minden visszaküldhető szállítási tétel egyértelműen azonosítható legyen. Az RFID-címke kódolási folyamata (és gyakran a nyomtatási is) a megrendelő telephelyén is elvégezhető. Érdemes azonban tudni, hogy van lehetőség a beszállítótól már testreszabott címkék megrendelésére is. A testre szabás ezután az ügyfél által a megadott kódolási specifikációnak megfelelően elküldött adatbázisok alapján történik. Megfelelhet a GS1 szabványnak, vagy például a Német Autóipari Szövetség VDA 4902, 4994 és 5501 szabványainak.

Összegzés

Az RFID technológia a kulcsa a visszaküldhető szállítási áruk kezelésének, a működési hatékonyság javításának, valamint a veszteséggel, helytelen kezeléssel és a nem hatékony RTI logisztikával kapcsolatos költségek csökkentésének. A technológia kiválasztásakor nem csak az RFID által támogatni kívánt folyamatok hatékonyságára kell figyelni, hanem maguknak a címkéknek a lehető legjobb kiválasztására is, amelyek létfontosságúak lesznek a fent említett folyamatokban.

Érdekelt? Lépjen kapcsolatba velünk!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top