Használati útmutatók és nyomtatott anyagok háztartási gépekhez, audio/video eszközökhöz és autóiparhoz

22 szept 2023 - Mateusz Skowron

A műszaki dokumentáció minden forgalomban lévő készülék nélkülözhetetlen része. Ebből a cikkből megtudhatja, miért olyan jelentős ez, és hogyan lehet optimalizálni ennek a kötelezettségnek a költségeit az egyes gyártók számára.

druk instrukcji obsługi

A termék és funkcióinak bemutatása nem ér véget egy tökéletesen elkészített értékesítési szöveggel, amely a webáruházban „rendeld meg most” megjegyzéssel elérhető. Közvetlenül a vásárlás után, amikor egy frissen kibontott doboz az újdonság erejével fogad bennünket, megkezdődik az elindítás és a termékkel való interakció konkrét pillanata.

Néha az új vásárlás izgalma gombok, ikonok és csatlakozók falával találkozik. A mellékelt használati útmutatók segítséget nyújtanak a gyártó szándékainak megfejtésében. Megtalálhatjuk őket egyoldalas színes szórólapok, nehezen újrahajtogatható papírkockák, vagy több tucat oldalnyi szövegen átnyúló többnyelvű olvasmány formájában. Ezeknek köszönhetően a gyártó minden olyan információt megadhat, ami egy tégla- és habarcsbolt honlapján, hirdetéseiben vagy polcleírásában hiányzik.

Használati útmutatók – ezek mellékelése a gyártó kötelessége

A fent említett igény a termékkel való első érintkezés megkönnyítésére tagadhatatlanul jelentős, de nem az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani. Többek között a gyártó adatait, szerelési utasításokat, figyelmeztetéseket és tiltott felhasználásokat tartalmazó részletes dokumentáció csatolásának szükségességét a lengyel törvény részletesen leírja. A használati útmutatókra vonatkozó elfogadott szabványok be nem tartása, például egy termék lengyel fordítás nélküli értékesítése súlyos szankciókat von maga után.

A tartalom előkészítése szempontjából a következőket kell szem előtt tartani:

 • A használati útmutatóban található információkat a lehető legegyszerűbb és legérthetőbb módon kell bemutatni minden felhasználó számára.
 • A tartalomnak a lehető legvilágosabbnak és legátfogóbbnak kell lennie, az esetleges megválaszolatlan kételyeket pedig tisztázni kell az ügyfélszolgálattal folytatott beszélgetés során.
 • A változatot az Európai Unió legalább egy hivatalos nyelvén kell elkészíteni.

A lengyel piacra kibocsátott termékek dokumentációs követelményeivel kapcsolatos részletes és naprakész információkért tekintse meg a gazdasági miniszter 2008. október 21-i, a gépekre vonatkozó alapvető követelményekről szóló rendeletét és annak későbbi módosításait.

druk instrukcji obsługi

Használati útmutató elkészült – mi a következő lépés?

                 Az Etisoft Group szakemberei segítenek a legelőnyösebb technológia kiválasztásában. Igényeinek felismerése után optimális megoldást javasolnak. Két népszerű technika közül választhatunk, amelyek a következők:

Az ofszetnyomás egy pótolhatatlan, hagyományos technológia, amelyet elsősorban közepes és nagy volumenű projekteknél használnak. Ez abból áll, hogy egy képet/tintát egy nyomdaformából egy papírhordozóra visznek át. Ideális minden típusú papírra és kartonra történő nyomtatáshoz. A technológia előnye a nagyon gyors ívnyomtatás lehetősége A4-től B1-ig (100×70 cm) és nagyobb formátumban. Az ofszetnyomtatás legfontosabb jellemzői:

 • Feltűnően jó nyomtatási minőség
 • Gyors nyomtatási sebesség (akár 20 000 lap/óra nagy nyomtatási sebességhez)
 • A színek és fényképek precíz reprodukciója
 • Lehetőség a PANTONE paletta további színeinek használatára
 • Nyomtatás különféle hordozókra (papír, karton, fólia és néhány műanyag).
druk instrukcji obsługi

A digitális nyomtatás a nyomdák által is nagyon népszerű technika. Ezen az általános néven megkülönböztethetünk néhány technológiát, például a lézernyomtatást, a tintasugaras nyomtatást, az oldószeres nyomtatást stb. Ezekre a technológiákra vonatkozó közös jellemző a számítógépről küldött adatokból történő közvetlen nyomtatás anélkül, hogy drága nyomdaformákat/mátrixokat kellene készíteni. Ez a különleges funkció a digitális nyomtatást pótolhatatlanná teszi az alacsonyabb vagy személyre szabott példányszámoknál. A legfontosabb előnyök a következők:

 • Rövidebb átfutási idő az ofszetnyomtatáshoz képest
 • Az ofszetnyomtatáshoz hasonló kiváló nyomtatási minőség
 • Lehetőség egy példányban történő nyomtatásra
 • Személyre szabási lehetőség.

Minden projekt egyedi, és megfelelő megközelítést igényel. Mielőtt döntést hozna a forma, a formátum, a tartalom és az elrendezés tekintetében, érdemes időt szánni a beszélgetésre, a prioritások és elvárások meghatározására, valamint a példányszámok becslésére. Ez lehetővé teszi az optimális nyomtatási technika és hordozók kiválasztását.

Ha új terméket dob a piacra, és folyamatosan szüksége van minőségi használati útmutatókra, garanciajegyekre és mindenféle tájékoztató- és reklámprospektusra, írjon nekünk!

Árajánlatért kattintson ide!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top