Előlapok és kezelőpanelek – I. rész. Típusok és gyártási technológia

29 ápr 2021

Az előlapok, amelyeket gyakran előlapoknak vagy vezérlőpaneleknek neveznek, szinte minden elektronikus és elektrotechnikai eszköz fontos elemei. Megtalálhatjuk őket minden háztartási készülékben, szórakoztató elektronikában, autó- és repülési ipar alkatrészekben és bárhol ahol vannak olyan elemek, amelyek vezérlik a gépek és berendezések működését. Leggyakrabban a dekoratív és információs funkciók mellett más jelentős funkciókkal is rendelkeznek. Mindenekelőtt védik a mögöttük elrejtett kijelzőket, LCD képernyőt, elektronikát és lumineszcens diódákat. Azokat a paneleket, amelyek lehetővé teszik az eszközök érintéssel történő kezelését, szintén egyre gyakrabban használják. Lassan kicserélik a régebbi típusú paneleket mozgatható gombokkal és gombokkal.

Az előlapok néhány fő típusa megkülönböztethető:

Közvetlen nyomtatású előlapok

Az ilyen panelek általában több nyílással rendelkeznek a gombok, gombok vagy kijelzők számára. Megtalálhatók számos háztartási készülékben és szórakoztató elektronikában, valamint különféle készülékek és gépek vezérlőpaneleiben.

Gyártástechnológia:

Általában dombornyomott és préselt fémlemezből vagy egész műanyag elemből készülnek, amelyet fröccsöntő gépek alkalmazásával állítanak elő. A nyomtatást közvetlenül a már kialakított töredékre vagy az egész panelre hajtják végre. A nyomtatás speciális, kivételesen tartós festékekkel történik, szitanyomás vagy tamponnyomó berendezés használatával. A nyomtatás UV-sugárzás vagy magas hőmérséklet használatával van rögzítve. A nyomtatási és szárítási technológia kiválasztása leginkább a nyomathordozó alakjától és típusától függ.

Ablak panelek

Ezt a típusú panelt a modern megjelenés és a funkcionalitás jellemzi. Kivételes esztétikája és tartóssága miatt elsősorban a háztartási gépek iparban használják. Sok más elektrotechnikai eszközben és szórakoztató elektronikában is megtalálhatók.

Gyártástechnológia:

Az ilyen típusú panelek elkészítése az alakzat átlátszó anyagból történő öntésével kezdődik, amely általában PMMA. Ezt fröccsöntő gépek alkalmazásával hajtják végre, ahol egy olvadt, folyékony anyagot nagy nyomáson egy acélformába fecskendeznek. Miután kivették a formából és lehűlt, a paneleket szitanyomással a hátsó (belső) oldalról nyomtatják, amelynek köszönhetően a nyomtatott grafikai elemek védettek a műanyag réteg alatt, és teljes mértékben ellenállnak az olyan külső tényezőknek, mint a kopás, a mosás, vegyi anyagok vagy mechanikai karcolások. A többszínű nyomtatás speciális tintákkal történik, amelyek az egész eszköz színéhez igazodnak. Ezek gyakran fémes színek vagy speciálisan megrendelésre gyártott színek. Egyes részeket nyomtatatlanul hagynak, vagy átlátszó, enyhén színezett lakkal borítják, amely elsötétíti az anyagot. Ily módon az úgynevezett „ablak” készül a panelen, innen az angol „Window Panel” név. A megjelenő „ablakok” alatt van, és az LCD képernyők el vannak rejtve. A fennmaradó elemeket különböző átlátszatlansági vagy fényáteresztési fokú festékekkel borítják (az úgynevezett blokkolók és fényszórók), így megfelelő megvilágítás után például lumineszcens grafikai elemeket és feliratokat kaphatnak.

Gyakran speciális vezetőképes festékeket alkalmaznak megfelelő ellenállással bizonyos területeken. Ezeket a területeket ezután érintőgombként használják. A panel mögé rejtett érzékelők észlelik a potenciál változását ezeken a pontokon, amikor megérintik a panelt, és ily módon lehetővé teszik a mára népszerű érintésvezérlést.

window panel, panele kontrolne, panele frontowe

Egyéb terméktípusok a következő cikkben.

Ha érdeklik termékeink, lépjen kapcsolatba velünk.

Ajánlatkérés

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top