Előlapok és kezelőpanelek – II. rész. Típusok és gyártási technológia

17 máj 2021

Előlapi és dekoratív formában lévő panelek

Ezt a típusú panelt nagyon gyakran használják az autóiparban az autó belsőépítészetéhez. Ezáltal műszerfalból és dekoratív panelekből készülnek, amelyek utánozzák a fémet, a fát és a szenet. Ezt a típusú panelt a közelmúltban más iparágakban is elkezdték használni, többek között háztartási készülékekben, ahol sikeresen pótolhatják az ablakpaneleket.

Gyártástechnológia:

A folyamat szitanyomással kezdődik vékony és átlátszó polikarbonát vagy más műanyag nagy lapjain. A nyomat tükörképes, így csak megfordítva látható és olvasható az anyagon keresztül. Itt különféle áttetszőségű speciális színeket és festékeket is használnak. Ezután a lapot pontosan apróbb darabokra vágják, amelyeket a hőformázó gépbe adagolnak. Ott melegítés és lágyítás után előformázzák. A következő folyamat során a kialakított lapot egy speciális fröccsöntő formába helyezik és helyezik, amelybe olvadt műanyagot injektálnak.

Nyomtatott grafikával és háttérrel borított kész elemet kapunk, miután eltávolítottuk a formából és lehűtöttük. Csakúgy, mint az ablakpanelek esetében, a nyomtatás is teljesen védett, mivel be van ágyazva a műanyagba.

Formában lévő panel

Fólia panelek, az úgynevezett Inlay Panel, Decor Panel

Ez a fajta előlap lapos formában vagy enyhe dombornyomással kapható. Hosszú évek óta használják kis és nagy háztartási készülékekben és elektromos berendezésekben. Az ablakpanelekhez hasonlóan elrejtik és megvédik a kijelzőket, diódákat és egyéb elektronikákat maguk mögött. Rugalmasságuknak köszönhetően nyomást lehet gyakorolni a panel alatt elrejtett mikrokapcsolókra, amelyek felelősek az eszköz vezérléséért. Ezeken a területeken domború dombornyomással szokták kiemelni és gombként láthatóvá tenni az adott területet.

panele frontowe, panele czołowe, panele kontrolne, window panele
Inlay panel
Decor panel

A dombornyomott paneleket használják leggyakrabban az úgynevezett membránpanelek felső részeként, amelyek több filmrétegből állnak, vezetőképes utakkal és elektronikus alkatrészekkel.

Gyártástechnológia:

A fóliapanelek készítése átlátszó polikarbonát vagy poliészter fólia lapok nyomtatásával kezdődik, amelyek vastagsága 0,15 és 0,75 mm. A nyomtatás általában szitanyomással történik, bár egyes esetekben más nyomtatási technikák is alkalmazhatók, például digitális vagy UV-ofszet nyomtatás. A lapok nyomtatása tükörképben történik, amely olvasható a lap megfordítása után, ennek köszönhetően maga az anyag fogja megvédeni. Ezután a lapokat szelektíven speciális ragasztófóliákkal borítják. Ezeket a fóliákat előre megvágják a megfelelő formában, hogy a mikrokapcsolók és a lumineszcens vagy átlátszó elemek számára a ragasztómentes területek maradjanak. Az így előkészített lapokat speciális, precíz CNC-plottereken, vagy prések és lyukasztószerszámok segítségével vágják ki. Dombornyomással ellátott fóliapanelek esetében a dombornyomásos eljárást egy fűtött szerszámmal és ellenszerszámmal ellátott prés alkalmazásával is alkalmazzák.

Kombinált technológiák

Jelenleg elterjedt a különböző technológiák alkalmazásával készült előlapok kombinációja. A ház előlapi részét közvetlenül nyomtatják. Ez általában apró betűs rész, pl. Márka szimbólummal, a modell nevével vagy néhány apró leírással. A fennmaradó és a fő rész az alkalmazott ablak vagy egy fólia panel.

Kombinált technológiák

Sok éves tapasztalat

Cégünk 2007-ben kezdte el tömegesen gyártani az előlapokat (fólia és direktnyomtatott). Kezdetben elsősorban mosógépek és szárítók előlapjai voltak az európai háztartási készülékek gyártói számára, valamint panelek a szórakoztató elektronikai ipar számára. A következő években a gyártást panelek egészítették ki szinte minden típusú háztartási készülékre, szórakoztató elektronikára és elektromos berendezésre. Elkezdtük az autóipar és az orvostudomány paneljeinek gyártását. Manapság cégünk az összes fent említett típusú előlapot gyártja a világ legnagyobb háztartási készülékei / szórakoztató elektronikai / autóipari márkái számára.

Ma büszkélkedhetünk portfóliónkkal, amely több száz mintát tartalmaz, és azzal a ténnyel, hogy vállalatunk több mint 100 millió különféle típusú elülső panelt gyártott, amivel az egyik vezető szerepet töltjük be az ilyen elemek gyártásában Európában. Az évek óta megszerzett tapasztalatok, valamint a folyamatosan fejlesztett és korszerűsített géppark lehetővé teszi számunkra, hogy új projekteket és technológiai kihívásokat vállaljunk, ügyfeleink növekvő mennyiségi és minőségi igényeinek kielégítésével.

Érdekli? Lépjen kapcsolatba velünk!

Inquiry

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top