Mobile robots, applications and types

Autonóm mobil robotok. Az AGV-k és AMR-ek alkalmazásai és típusai. Használjon bevezetés előtti elemzést!

23 febr 2024 - Olaf Dudek

Napjainkban, a logisztika egyre fejlettebbé válásával az autonóm mobil robotok, mint például az AGV-k (Autonomous Guided Vehicles) és az AMR-ek (Autonomous Mobile Robots) központi szerepet játszanak a raktári és szállítási folyamatok optimalizálásában.

Milyen megoldásra van a cégének szüksége? Ez a kérdés mindig a logisztikai folyamatok és az intralogisztikai rendszerek automatizálásának kezdeti szakaszában merül fel. A megoldás egy bevezetés előtti elemzés elvégzése az intralogisztikai rendszerek és a mobilrobotika területén dolgozó szakemberekkel.

Ebben a cikkben az autonóm járművek különböző típusait vizsgáljuk meg, alkalmazásuktól függően. Azt is elemezzük, hogy a vállalatok milyen hasznot húzhatnak belőlük.

1. Autonóm mobil robotok – alapvető járműtípusok

Az AGV-k és AMR-ek (a továbbiakban: robotok vagy járművek) alapvető típusai mechanikai felépítésük és a rakománnyal való kölcsönhatásuk alapján oszthatók fel.

1.1 „Teknősbéka” típusú robot

Az első típusú AGV és AMR a „teknős”, egy autonóm jármű, amely a rakományt a platformján szállítja. A rakomány felvétele és leadása általában kiépített dokkokról és szállítószalagokról történik. Az ilyen típusú autonóm járműveket általában különféle típusú végrehajtó berendezésekkel látják el, mint például görgős szállítószalagok, manipulátorok, szállítószalagok, platformok vagy állványok. Ez mobil közlekedési központtá teszi. Az ilyen járművek gyakran jó manőverezőképességgel rendelkeznek, például helyben fordulnak, a differenciálmű vagy többirányú meghajtó miatt. Ez előnyt jelent, ha súlyosan korlátozott szállítási útvonalszélességű teher szállításáról van szó.

“Turtle” type robot

1.2 Raklapos robotok

A raklapos járműveket kifejezetten a teher vízszintes felületről történő emelésére tervezték. Gyakran lecserélik a hagyományos raklapemelőket, lehetővé téve a hatékony és autonóm mozgást a raktári és termelési területeken. Az ilyen autonóm járművek felveszik és lerakják a terhet a padlóra. Gyakran képesek magasabb magasságba is emelni, miközben a gyártósorok, például görgős szállítószalagok végpontjait is kezelik.

Pallet robots

1.3 Targonca robotok

Az autonóm targoncás robotok helyettesítik a hagyományos targoncákat. Ellensúllyal felszerelve képesek terhet emelni a padlószintről jelentős magasságba. Ez növeli a raktári folyamatok hatékonyságát. A villa szerkezete lehetővé teszi a raklapok, kocsik, dobozok lényegesen szélesebb választékának felvételét. Az ilyen megoldások még a villa állítható távolságával is rendelkezhetnek. Másrészt érdemes kiemelni, hogy a szükséges ellensúly okozta méret nem kedvez a szűk közlekedési útvonalaknak.

Forklift robots

1.4 Vontatórobotok

A vontató AGV-k és az AMR-ek autonóm járművek, amelyek több, keréken lévő kocsi vagy ketrec vontatására alkalmasak. Tökéletesen alkalmasak nagyobb mennyiségű áru kezelésére az üzem különböző területei között, és fokozott folyamathatékonyságot és helyoptimalizálást biztosítanak. Ha ilyen típusú szállításról van szó, a kihívás az, hogy hogyan lehet automatikusan fel- és leválasztani a kocsikat. Ennek legegyszerűbb módja egy operátoron keresztül. Egy másik ötlet a kocsik végleges rögzítése, és csak a rakományok behelyezése és eltávolítása.

Towing robots

1.5 Összeköthető robotok

Az összekötött járművek a „teknős” típusú járművekhez hasonlítanak, jellemzőjük, hogy a rakomány alá rögzíthető vagy köthető egy másik, például egy kerekeken lévő ketrec, és így a kívánt helyre lehet vontatni. Tökéletes megoldás nagyobb teher korlátozott helyen történő kezelésére. A nehezebb ketrec mindig a kerekein nyugszik.

Attaching robots

1.6 Raktári válogató robotok

A válogató járműveket raktári műveletekre tervezték, lehetővé téve több rakomány fel- és lerakását állványokra vagy szállítószalagokra. Ezek nélkülözhetetlenek a nagy raktárakban zajló összetett válogatási és komissiózási folyamatokhoz.

Az alaptípusokon kívül nagyon sok egyedi kivitel létezik egy speciális szállítási folyamathoz, beleértve az egyedi rakományok szállítását vagy nagyobb igénybevételű terepen, vagy környezetben történő szállítást.

Attaching robots

2. Az IntraBot sorozat: példa az innovatív AMR-ekre

Az IntraBot márka a szállítórobotok fejlett sorozatát mutatja be, amelyek megfelelnek a vállalatok különféle igényeinek. Íme néhány kulcstípus a sorozatból.

2.1 IntraBot Flat és IntraBot Lift

Az IntraBot Flat egy sokoldalú „teknős” típusú mobil robot, amely különféle feladatok elvégzésére képes. Lapos platformja lehetővé teszi különféle típusú rakományok szállítását. Ez ideális megoldást jelent a dinamikus és változó logisztikai igényekhez. Bármely munkamodul felszerelhető a tetejére, például állvány, robotkar, görgős szállítószalag stb.

IntraBot Flat and IntraBot Lift

Az IntraBot Lift ennek a robottípusnak a kiterjesztése, amely lifttel van felszerelve. A helyben való forgás és a kompakt méret lehetővé teszi, hogy áthaladjon keskeny utakon és kanyarokban.

IntraBot Flat and IntraBot Lift

2.3 IntraBot Fork

Az IntraBot Fork a válasz a raklapok önálló mozgatásának szükségességére. Ez a mobil robot felveszi és lerakja a terheket a padlóra, valamint különféle típusú szállítószalagokra vagy platformokra.

IntraBot Fork

2.4 IntraBot Pull

Az IntraBot Pull egy vontatórobot, amely több kocsi vagy ketrec precíz húzására képes. Vontatási képességei lehetővé teszik nagyobb mennyiségű áru hatékony szállítását.

IntraBot Pull

2.5 IntraBot ketrec

Az IntraBot Cart egy mobil platform, amely tökéletes különféle rakományok szállítására. Az ilyen típusú robotok használata jelentősen leegyszerűsíti a szállítási folyamatokat. Ennek köszönhetően a kezelő a kosár letétele után manuálisan áthelyezheti (például) a gyártósor mélyebb részére.

IntraBot Cart

2.6 IntraBot Picker

Az IntraBot Picker egy speciális mobil robot, amely képes felvenni és lerakni a KLT dobozokban lévő rakományokat az automatizált raktárak állványaira. Fejlett érzékelőkkel és algoritmusokkal felszerelve képes kezelni a magas állványokat és a komissiózó állomásokra történő szállítást.

IntraBot Picker

3. Megvalósítás előtti elemzés

Az AGV-k és AMR-ek bevezetésében érdekelt vállalatoknak részletes bevezetési elemzést kell végezniük. A döntő az, hogy az adott járműtípus kiválasztását az adott gyártóüzem logisztikai folyamatainak sajátosságaihoz igazítsuk.

AGV/AMR: bevezetés előtti elemzés. Tudja meg, miért!

Összegzés

Az olyan mobil robotok, mint az AGV-k és az AMR-ek, vitathatatlan előrelépést jelentenek a logisztikában. Sokszínűségük lehetővé teszi a különféle alkalmazásokhoz való adaptálását, az egyszerű szállításoktól a bonyolult raktári műveletekig. Az IntraBot sorozat a különféle vállalati igényekre adott innovatív válasz példája, amely bizonyítja, hogy a logisztika jövője az autonóm mobil robotoké. A fejlett technológiákba való befektetés nemcsak a hatékonyság felé tett lépés, hanem válasz is a mai logisztikai piac kihívásaira.

Kérjen árajánlatot, megvalósítás előtti elemzést!

Kategóriák

Hasonló cikkek

Back to top